Hørebøffer skaber bedre atmosfære

YouTube er en forrygende forretning

Mange har nok længe haft det på fornemmeren – at YouTube i omsætning og brugertal er vokset til en størrelse, som selv Facebook må holde et vågent øje med.

YouTube, der ejes af Google og dermed den gigantiske Alphabet koncern, har dog hidtil kunnet lege gemmeleg med sine tal på grund af USA’s særlige regnskabs-praksis.

Det er slut nu, efter at Alphabet i december fik en ny koncernchef. Sundar Pichai – den nye mand ved styrepinden – lovede, at hans firma fremover ville overholde de amerikanske børsregler. De kræver bl.a, at aktionærer og investorer skal have adgang til at se detaljerede tal som topchefen selv.

Ergo kan vi nu for første gang se, hvor god en forretning verdens største video online tjeneste er for sine ejere. De viser, at YouTube kører langt bedre end Google og Alphabet som helhed.

YouTube har næsten lige så mange brugere i dag som Facebook. (Foto: Gerd Altmann / Pixabay)

Mens Alphabet i oktober, november og december måtte notere den laveste vækst i fire år, gik YouTube frem med 35 procent. I 2019 omsatte YouTube således for 15 milliarder US dollars.

Langt de fleste penge kommer fra online reklamer. Kun 750 millioner hentes fra abonnementer. Dermed tjener YouTube mere end dobbelt så mange penge på annoncer end USA’s største netværk af tv-stationer.

Google købte YouTube tilbage i 2006, og siden har ingen rigtigt vidst, om investeringen tjente sig selv hjem. Det gør den mangefold. Omsætningen i 2019 var således ni gange højere, end hvad Google betalte for YouTube for 14 år siden. Desuden står YouTube i dag for 10 procent af hele Alphabet koncernens indtægter.

YouTube er i dag, hvad Facebook altid har ønsket sig, men aldrig har opnået. Nemlig verdens største video streaming service, der har over to milliarder brugere om måneden. Facebook selv har 2,5 milliarder, så YouTube er i dag en klar nummer to.

YouTube har over dobbelt så stor reklame-indtjening som USA’s største kabel-tv-netværk. (Infografik: Statista.com)

Google og Alphabet har dog ikke adgang til alle de penge, som YouTube henter ind. Langt de fleste af indtægterne går tilbage til skaberne af de mange video-kanaler. Først og fremmest YouTubes VJ’s (video-jockeys) eller influencere/bloggere, hvoraf mange har super-stjerne status.

Alligevel bliver der rigeligt med dollars på bundlinien, hvilket Alphabets nye topchef gerne indrømmede ved regnskabs-præsentationen i går. Sundar Pichai mente sågar, at der er mange flere penge at hente i YouTube i fremtiden.

Med to milliarder kunder har YouTube jævnlig kontakt til en tredjedel af alle de mennesker på jorden, der har adgang til internet. Og nok så vigtigt: 70 procent ser i dag YouTube videoer via deres mobiltelefon. Med andre ord går YouTube med sine brugere, hvorend de er – på vej til arbejde eller skole, i deres seng og i deres ferier.

På det rent musik-mæssige er YouTube langt mindre end sine direkte konkurrenter fra Spotify, Apple og Amazon. Det er videoerne, der tæller tungt hos YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=-GyJVNcL0zg%20%20

YouTube Music og YouTube Premium, som Music indgår i, har tilsammen 20 millioner abonnenter. De senest offentliggjorte tal fra Spotify siger 113 millioner betalende lyttere. Apple Music har 60 millioner og Amazon Music 55 millioner på verdensbasis.

Både toppolitikere i USA og i EU har længe gået med tanker om at begrænse online giganternes magt. Det skal ske ved at splitte dem om i separate og selvstændige virksomheder. Lidt i samme stil, som USA gjorde med sine olieselskaber for snart 100 år siden.

Hos Facebook vil det betyde, at Instagram og WhatsApp igen skal være selvstændige uden alt for tætte bånd til Facebook. Hos Alphabet tilsvarende, at YouTube skal lægges ud. Rent forretnings-mæssigt vil det ikke være noget problem for YouTube, viser de nye regnskabstal….

(Indledningsfoto til artiklen: YTcount / Unsplash)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hørebøffer skaber bedre atmosfære