Så udbredte er smarte højttalere

Sådan spiller man musik i Star Wars

Koncert-flygler er normalt nogle store skrumler, der fylder godt op på en scene. De er tunge, sorte og lavet af træ med ærværdige navne som Steinway & Sons, Bösendorfer, Yamaha eller Kawai indgraveret.

Diverse kunstnere – især fra pop-genren- har så fået lavet egne kreationer af flyglerne – f.eks i hvid, pink eller gennemsigtige. Alle har de dog det klassiske design med buer, sving og låg, der klappes op, så man kan kigge ned på mekanikken.

Den japanske gigant i keyboards og elektronisk musik – Roland – giver nu en forsmag på, hvordan fremtidens digitale flygel kunne være designet. Det hedder GPX-F1 Facet og har lige haft verdens-premiere på den store CES Show 2020 udstilling i Las Vegas.

Her stod Roland nyheden lidt i skyggen af globale nyheder som elbiler fra Sony og Mercedes, elektriske helikopter-taxier fra Uber og Hyundai eller en hel stribe nye tv med den seneste 8K teknologi ombord.

Digitale forstærkere og højttalere sidder både i selve den slanke flygel-krop og i den bundplade, som klaverets tre ben hviler på. (Foto: Roland)

Musikere vil dog nok mene, at GPX-F1 Facet er en lige så vigtig nyskabelse. Især dem, der har været inde og se den seneste Star Wars film. Rolands nye musik-instrument ligner nemlig noget, der er hentet direkte ud fra mødelokalet i rumskib Enterprise.

Roland har ladet den sydkoreanske designer Jong Chan Kim tegne fremtidens koncert-flygel. Kim er en god bekendt af Roland, eftersom han i 2015 vandt firmaets Digital Piano Design Award med sit første ”Facet” klaver.

Som det ses af billederne, behøver et digitalt flygel ikke samme store klang-krop som et klassisk koncert-piano. I stedet har Roland indbygget en hel stribe super-flade højttaler-enheder, flere digitale forstærkere og en Digital Sound Processor (DSP), der skal kunne skabe samme akustiske resonans-bund og dynamik som et gammeldags analogt flygel i topklasse.

Roland hævder, at det digitale system kan give både pianist og tilhørere en oplevelse med overtoner og lyde præcist som små hamre på en streng – nærmest som sad man ved et Steinway flygel.

Nodepapir, der blæser bort, er selvfølgelig en saga blott på Roland GPX-F1. Pianisten læser på en stor LED-skærm, som kan gøres touch-følsom, hvis man f.eks. komponerer egne melodier eller ændrer i et partitur. Flyglet har også Bluetooth og Wi-Fi indbygget – med de seneste tiltag til at skabe ægte Hi-Fi gengivelse.

Skulle GPX-F1 Facet nogensinde gå i produktion – Roland siger nej – vil det futuristiske flygel komme præ-installeret med Zenbeats komponist software. Med i pakken vil også være en smart lille Visualizer, der kan analysere og vise de spillede toner i ”real time”.

Måske Roland ikke vil kannibalisere sit eget marked. Roland sælger f.eks. et GP609 digitalt flygel, der fremstår i et meget mere klassisk udseende….

(Indledningsfoto til artiklen: Roland)

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så udbredte er smarte højttalere