Levetid i teori og praksis

LG viser ægte 8K fjernsyn

Hvis I lige har opgraderet jeres gamle tv til en 4K model, er denne historie dårlige nyheder for jer. Knap har I kunnet begynde at nyde 4K billederne fra de få udsendelser, som sendes i det flotte format, før 4K – eller UHD, der er det samme – er forældet.

Fra næste uge, hvor årets første store elektronik-messe holdes i Las Vegas, vil alle nemlig kun tale om 8K. Efter CES Show 2020 vil mange mene, at 4K er lige så yt og forældet, som almindeligt HD tv var det for to-tre år siden.

Helt i front med 8K er de to sydkoreanske tv-giganter Samsung og LG. Samsungs 8K satsning beskrev vi her på Leifshows for et par dage siden. Nu er turen så kommet til LG’s, der er mindst lige så ambitiøs.

LG præsenterer nemlig hele otte tv-modeller med 8K i Las Vegas. Det er bl.a. helt nye 77 og 65 tommers skærme, der er dyre lige nu, men snart vil falde i pris. Sådan fungerer tv-markedet. I dag koster et 4K tv også kun en brøkdel af, hvad man skulle betale for det for to år siden.

Dyrt, men dejligt. Lad os drømme om at se 8K tv hjemme i dagligstuen. (Foto: LG)

Problemet med indhold fortsætter også ligesom med 4K. Bortset fra OL i Tokyo til sommer vil det være meget begrænset, hvad man kan se af udsendelser i 8K. De danske tv-stationer er langt fra klar, og Netflix satser fortsat mest på HD eller Full HD. De kræver mindre båndbredde end 4K eller 8K.

Anyway – LG’s otte nye og suverænt flotte 8K  tv fordeler sig på flere serier. I premium segmentet har LG to Signature modeller på 88 og 77 tommer. I den avancerede LG NanoCell familie er det 75 og 65 tommers i tre forskellige kvalitets-klasser.

Heldigvis sørger LG for, at firmaets nye 8K tv er både fleksible og fremtidssikrede. De kan nemlig vises indhold fra mange forskellige kilder. Det er f.eks. både HDMI og USB input og codecs som HEVC, VP9 og AV1. Sidstnævnte har stor opbakning hos streaming tjenester som f.eks. YouTube.

Desuden kan de nye LG tv naturligvis skalere op fra dårligere tv-standarder. Det bliver aldrig lige så godt som ægte 8K at afspille HD (720 punkter), Full HD (1.080 punkter pr. tomme) eller 4K. Men det kan blive en simpel nødvendighed, når der nu ikke er andet indhold at vælge fra.

Alle disse ting kan LG skærmene klare helt automatisk. De indeholder nemlig den nye α (Alfa) processor af tredje generation. Den rummer kunstig intelligens, der optimerer billed og lyd på alle typer tv-indhold.

Her er LG’s nye luksus-tv med 8K gengivelse. (Foto: LG)

LG tv’enes billed-processor har i øvrigt fået en ny AI Picture Pro funktion, som kan registrere ansigter og tekst i udsendelserne. Intelligens finjusterer gengivelsen derefter, så hudfarven vises mere naturligt end normalt. Samtidig får tekster ekstra kontrast, så de bliver lettere at læse.

Lydsiden er også forbedret i de nye 8K tv. Også her hjælper den kunstige intelligens ved at genkende indholdet ud fra de fem kategorier musik, film, sport, drama og nyheder. Alt efter program kan tale f.eks. isoleres fra baggrunds-støjen, så man bedre kan forstå, hvad der bliver sagt eller sunget.

Endelig kan de nye 8K tv styres ved hjælp af stemme-kommandoer fra brugerne. Det sker via LG’s egen ThinQ assistent, der sidder i alle firmaets nye fjernsyn.

Priserne vil LG ikke afsløre, inden CES Show åbner i næste uge. Vi har dog hørt en fugl synge om 70.000 US dollars for de store 8K modeller. Det er ca. 480.000 kroner…

 (Indledningsfoto til artiklen: LG)

(Foto: LG)

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Levetid i teori og praksis