Juletræet er nummer ét i USA

Apple og Samsung mobiler stråler alt for meget

Det er interessant at se, hvordan den gamle diskussion om mobiltelefoners radio-stråling er poppet op igen på det seneste.

For 15 til 20 år siden – inden smartphones dukkede op – var strålingen et stort emne, som også kom helt op på ministerens og Folketingets borde.

Siden er debatten stort set forstummet. Formentlig fordi der aldrig kom klare beviser på, hvor farlige mobiltelefoner er. Desuden bruger man i dag mobilen langt mindre til at tale i telefon i som før i tiden. Det betyder, at telefonen ikke sidder klistret til øret længere – og tæt på hjernen. Nu holder man den typisk 30-40 centimeter fra ansigtet.

Spørgsmålet om stråling er dog poppet op igen i kølvandet på diskussionen om den skadelige blå stråling fra smartphone skærme. Det blå lys kan forhindre folk i at falde i søvn, og derfor udstyrer flere og flere mobilfabrikanter deres nye modeller med ”Night Modes.”

Apples iPhone 8 skal stråle langt ud over det tilladelige. (Foto: Apple)

Hvis man er trofast læser af Leifshows, vil man vide, at Tyskland har en myndighed, der tjekker alle nye mobiler for deres stråling. ”Bundesamt für Strahlungs Schutz” (BfS) giver sine anbefalinger videre til komiteen bag ”Blauer Engel” certificeringen, der svarer til den nordiske Svanemærket.

Kun telefoner, der stråler mindre end et bestemt niveau, må reklamere med, at de er godkendt af ”Blauer Engel”. Et vigtigt marketing redskab syd for grænsen.

Nu følger USA efter via sin FCC myndighed – Federal Communications Commission. Den afslører, at Samsung og Apples telefoner er blandt dem, der stråler allermest.  Og det er de to største mærker på det amerikanske marked – og også det danske.

FCC går dog et skridt videre end tyskerne. Amerikanerne er gået i samarbejde med et advokat-firma, der vil sagsøge de fabrikanter, hvis mobiler stråler for meget. Det sker med en anklage om, at fabrikanterne ”bringer forbrugernes helbred i fare.”

Galaxy S9 skal være Samsungs mest strålende smartphone. (Foto: Samsung)

Apple og Samsung skal allerede for flere uger siden have modtaget sagsanlæg fra advokatfirmaet FeganScott:

”Smartphones fra Apple og Samsung har ændret på den måde, vi lever på. Voksne, teenager og børn vågner op for at tjekke deres e-mails, sociale medier og spille spil fra morgenstunden. De har telefonerne med i lommen hele dagen og falder til sidst i søvn med mobilen liggende ved siden af på hovedpuden,” forklarer advokat Beth Fegan i en pressemeddelelse.

Den netop offentliggjorte FCC analyse fokuserer på et udvalgt antal populære mobiltelefoner – iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone Xr, Samsung Galaxy S8, Galaxy S9 og Galaxy S10.

Den værste “udstråler” er iPhone 8, der overskrider de amerikanske regler med en faktor fem. Hos Samsung er Galaxy S8 den ”farligste”. S8 stråler tre gange for meget.

Diskussionen om mobiltelefoners stråling har stået på i årtier. Nu er den blusset op igen i USA – og med Apple og Samsung som de anklagede. (Foto: BfS)

“Mobilfabrikanterne har fortalt forbrugerne, at deres telefoner var sikre. Vi har afsløret, at det ikke er tilfældet, når det gælder radio-stråler. FCC har konstateret, at smartphones kan overskride reglerne med 500 procent, når de bruges, som fabrikanter som Apple og Samsung fortæller os. Forbrugerne fortjener at høre sandheden,” fortsætter Beth Fegan.

I en pressemeddelelse tilføjer advokaten, at antallet af e-mails og opkald fra bekymrede forbrugere er steget i takt, at flere resultater om strålings-mængden fra populære smartphones er kommet frem.

”Det er vores mål at bevise, at Apple og Samsung var klar over deres telefoners alarmerende høje stråling, da de lancerede produkterne på markedet,” understreger Fegan.

Advokat-firmaet FeganScott vil i et gruppe-søgsmål tvinge mobilfabrikanterne til at betale erstatning for de sundheds-skader, som mobilbrugere er blevet ramt af….

(Indledningsfoto til artiklen: GizChina)

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Juletræet er nummer ét i USA