Klimaet er den største trussel

Android fylder 11 år i dag

Normalt fejrer man ikke en 11-års fødselsdag, medmindre det er i familiens kreds. Jeg vil alligevel gøre en undtagelse, for netop fødselsdagen er en god anledning til at kigge lidt bagud og lidt fremad for verdens mest udbredte styresystem til mobiltelefoner, tablets og tv.

I dag den 23. september er det nemlig præcis 11 år siden, at Google præsenterede Android som sit nye styresystem. Android som sådan er ældre, for Google købte det af en gruppe udviklere. Men den officielle premiere skete for 11 år siden, Dengang i øvrigt på en HTC Dream mobiltelefon.

For et par uger siden lancerede Google version 10 af Android, så den kommer jeg også ind på i denne artikel.

Endelig kigger jeg lidt på, hvilke Android versioner folk egentlig bruger. Android markedet er nemlig meget fragmenteret, så der kører mange forskellige udgaver ude hos telefon-brugerne.

Den første telefon med Android på – HTC Dream. (Foto: Akela NED / Wikimedia)

Android på 2,5 mia. enheder Android var/er Googles vision om den moderne mobiltelefon. Systemet blev præsenteret godt et år efter, at Apple revolutionerede televerdenen med iPhone. Siden da har Android og Apples iOS konkurreret side om side. Undervejs er der sket store forandringer. Android og iOS for ti år siden er slet ikke til at kende i dag.

I begyndelsen var HTC og Motorola de førende telefon fabrikanter, der brugte Android – og som forsøgte at udfordre Apples iPhones. Fra 2010 kom Samsung med sine Galaxy S telefoner, og så begyndte alt at gå stærkt for Android.

I dag vurderer Google, at Android kører på 2,5 milliarder aktive enheder verden over. Det gør Android til den mest dominerende computer platform overhovedet. Stærkere end Microsoft Windows.

Denne dominans har både været en glæde og en plage for Google. Konkurrence-myndighederne i både EU og USA holder et vågent øje med, hvad Google gør med Android. Og Google er jo god til det der med monopoler. Tænk blot på internet-søgning og online reklamer.

Fordelingen af Android styresystemer på aktive mobiltelefoner. (Infografik: Statista.com)

Nye ting i Android 10
Android 10 blev officielt udsendt i den forløbne år. De første telefoner med Googles seneste nye variant af styresystemet kommer i oktober. OnePlus 7T bliver en af de allerførste sammen med Googles egne Pixel 4 telefoner, der har verdens-premiere den 15. oktober.

Den nye variant hedder bare Android 10. Væk er de mere eller mindre opfindsomme kælenavne, der har med kager og slik at gøre. Det begyndte alfabetisk med Cupcake til Android 2.0 og sluttede med Pie til Android 9.0.

Begrundelsen for at skifte fra desserter til tal er, at navnene skabte forvirring internationalt. I mange lande bruger man ikke samme alfabet, og langt fra alle folkefærd kendte navne på amerikanske desserter. Med andre ord er Android blevet mindre amerikansk – mere international.

Selvom der nu er kommet en Android 10, kan det vare lang tid, inden den bliver udbredt. Ifølge analyse-firmaet StatCounter bruger kun 38 pct. af Android den forrige version, der hedder Android 9.0 Pie.

(Foto: Google)

Næsten hver fjerde Android bruger har stadig version 8.0 Oreo, der nu er to år gammel. Selv Android 7.0 Nougat, der snart fylder tre, kører på 10 pct. af Android smartphones og tablets.

En ny version af Android indeholder altid en masse forbedringer, rettelser og en række nye features. Det gælder også for Android 10. Her er nogle af dem:

Android 10 kommer bl.a. med en ny brugerflade og forbedrede privatlivs-indstillinger, som især gælder tjenester, der tjekker brugerens lokation.

Der kommer nye indadvendte swipes (håndbevægelserI fra højre til venstre side af skærmen. De bruges til at navigere frem og tilbage. Ny er også en navigations-bjælke i bunden af skærmen, hvor man lettere kan hoppe til sidst anvendte app.

Man kan nu blokere spam og uønskede beskeder, der bygger på nøgleord i teksten. Det sker via menuerne Beskeder og Spam.

Spil-freaks vil synes om en ny Game Space feature, der samler alle ens favorit-spil ét sted. Det giver nemmere adgang….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Klimaet er den største trussel