Smart Cane er fremtidens blindestok

Droner sætter ild i oliepriserne

Efter lørdagens drone-angreb i Saudi Arabien er verdens fokus pludselig vendt mod den persiske golf igen. Mindelser om invasionen af Kuwait og den efterfølgende Golfkrig i 1990.

Dronerne, der angiveligt var sendt fra Houthi rebeller i Yemen,  har stoppet halvdelen af Saudi Arabiens olie-produktion og straks fået olie-og benzin-priser til at stige med 20 pct.

Mange danske medier fortæller, at Saudi Arabien er verdens største olie-producerende land. Det er ikke korrekt – ifølge de seneste nye data fra benzin-selskabet BP. Saudi er stor, men kun næst-størst i verden. Nummer ét er USA.

Her er verdens ti største olie-producerende lande. (Infografik: Statista.com)

Saudi Arabien er verdens største eksportør af rå-olie (”crude oil”) og stod for 13 pct. af verdens olie-udvinding i 2018. USA står for 16,2 pct og Rusland for 12,1 pct. De tre er meget større olie-producenter end noget andet land i verden – inklusive Norge og Danmark.

Saudiernes olie-produktion har dog været for nedad-gående længe inden drone-angrebet. Siden november sidste år er produktionen fra 11 millioner tønder om dagen til under 10.

Saudi Arabiens regering har forsøgt at hente det manglende indtjening ved at forhøje oliepriserne. En strategi,som OPEC har anbefalet….

Saudi Arabiens olie-produktion har været faldende længe. (Infografik: Statista.com)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smart Cane er fremtidens blindestok