Video overvågning breder sig (opd)

Xperia 5 er Sonys ”lille” flagskib

Sony har et problem. Den japanske underholdnings.gigant præsenterer den ene glimrende telefon efter den anden, men ingen gider købe dem. Hvorfor har jeg egentlig aldrig fundet ud. Måske er det designet. Måske tror folk ikke, at Sony kan lave mobile. Men fakta er, at Xperia modellerne sjældent sælger som fortjent.

Det lidt kedelige faktum gjaldt også for Sonys seneste kreation Xperia 1, som kom i foråret. Den er ellersmarkedets første telefon med ekstrem bred/høj 21:9 skærm, så den bedre end alle andre kan vise biograf-film på dem rigtige måde uden at skære i billedet.

Sonys baggrund som filmselskab, Hi-Fi udvikler, kamera-fabrikant og producent af Playstation computerspil skinner også klart igennem på den nye Xperia 5 smartphone. Den havde verdens-premiere i går og bryder såmænd igen med den generelle markeds-trend.

Hvor alle andre sætter større og større skærme i deres telefoner, går Sony den præcist modsatte vej med sin nye Experia 5. Hvor Xperia 1 har et display på 6,5 tommer og et af markedets meget få i ægte 4K kvalitet, må 5’eren nøjes med en OLED skærm på 6,1 tommer.

Den er ingenlunde lille. Faktisk virker den større, end den er på grund af sit aflange 21:9 format. De fleste konkurrenter bruger 19:9 eller det gamle, næsten firkantede 16:9. Sony har skåret ned i den grafiske opløsning, så displayet ikke kan vise 4K, men kun Full HD+ med 2.520 gange 1.080 punkter som de fleste rivaler. Men der er naturligvis støtte til krævende video billeder efter High Dynamic  standarden (HDR10).

Under overfladen tikker en Snapdragon 855 processor, der er årets førstevalg til Android telefoner i topklassen. Den sidder også i storebror Xperia 1. Lidt mærkeligt, at Sony ikke har valgt den nyere Snapdragon 855 Plus, der er skræddersyet til spil.

Netop det underholdende aspekt har altid været vigtigt i Sonys telefoner. Det afsløres bl.a, i, at Xperia 5 kan arbejde direkte med PlayStation 4 controllere. En feature, som også den større Xperia 1 har. Det gør computerspil på mobilen lidt sjovere og til en mere intuitiv oplevelse.

Den nye Xperia 5 kommer som standard med 6 GB RAM og 128 GB lager, hvor sidstnævnte kan udvides via et MicroSD kort. Batteriet har en kapacitet på 3.140 mAh. Lidt småt, når de fleste konkurrenter er oppe på 4.000 mAh batterier. Sony hævder dog, at Xperia 5 kan køre en hel dag på en opladning. Desuden genfinder den hurtigt energien. Fra nul til 50 pct. batteri sker på bare 30 minutter.

Kameraerne i den nye Sony virker ikke umiddelbart imponerende, men så skal man lige huske, at mange megapixels ikke nødvendigvis er lig med bedre billeder. Billedsensorens kvalitet, den medfølgende software og hver pixels størrelse har også stor betydning.

Sony har udstyret Xperia 5 med tre kameraer på ryggen, der alle har billedsensorer på 12 megapixel. Selfie skyderen på fronten tager billeder med 8 megapixel.

Sony er en af verdens største fabrikanter af professionelt foto- og video-udstyr og ved derfor godt, hvad  man har med at gøre, når den nye Xperia 5 er udstyret med tre kameraer på 12 megapixel (MP). Ikke 48 MP, som ellers er højeste mode for tiden.

Xperia 5 kommer med en 2x optisk zoom, video optagelser i 4K kvalitet samt mulighed for at tage billeder under dårlige lysforhold. Igen plejer det at være et område, hvor Sony lyser op i mængden. Derfor tager jeg Sonys ord for, at det også er tilfældet med den nye smartphone.

Til sidst skal nævnes, at Sony Xperia 5 har indbygget Dolby Atmos til surround sound. Derudover kan det være godt at vide, at ens nye mobil er både vand- og støvtæt efter den ret skrappe IP68 standard.

Sony mener at have fundet en niche i markedet, hvor publikum foretrækker en lidt mindre mobiltelefoner. Den vil japanerne udfylde med den nye Xperia 5. Sony kan meget vel se rigtigt, for hos Apple er det den relativt lille og billige iPhone Xr, som er den absolutte bestseller. Ikke den store og kostbare Xs Max.

Sony Xperia 5 lander i danske butikker til oktober. Priserne begynder ved 5.999 kroner, og man kan vælge telefonen i farverne sort, blå eller rød. Forudbestillinger modtages fra næste uge, og så får man en Sony WF-1000XM3 trådløs hovedtelefon med i prisen….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Video overvågning breder sig (opd)