Sony mobil får Alexa i

Så meget elektronik smider vi ud

En ting er, at vi køber mere og mere elektronik. Noget andet er, hvad der sker med alle de gadges og elektriske varer, der er gået i stykker eller er blevet så gamle, at vi ikke vil være bekendt at bruge dem længere.

12,4 kilo af den slags skaber vi hvert eneste år. Dermed er Danmark med i Top-5 i Europa, når det gælder forbruget af elektroniske gadges og husholdnings-apparater. El-skrot ganske enkelt.

Danmark og de øvrige nordiske lande kan normalt prale af at have den højeste leve-standard i Europa, lav arbejdsløshed, en god sundheds-sektor og glade borgere. Uheldigvis ligger Skandinavien også i top, når det gælder el-skrot. Elektronik, som vi smider ud.

Alt for meget elskrot ender på lossepladserne uden at have været en genbrugs-proces. Gadges indeholder nemlig mange værdifulde metaller. (Foto: vkingxl / Pixabay)

Det viser nye tal fra EU’s tal-specialister i Eurostat. Sverige er en sikker nummer ét i Europa med 19,6 kilo el-affald om året. Norge kommer ind lige efter med 16,8 kilo. Også Danmark, Finland og Island ligger i den europæiske Top-8.

EU’s tal stammer fra 2016 og er derfor ikke helt up-to-date. På den anden side køber vi bestemt ikke færre elektroniske ting i dag end for tre år siden. Snarere tværtimod.

Prøv at lave en opgørelse hos jer selv: Har I ikke købt minds én ny mobiltelefon i de seneste to år, nye trådløse øretelefoner, nyt tv, nyt køleskab, en Bluetooth højttaler, elektroniske termostater osv osv?

Hvor er så de gamle gadges blevet af? Ligger de stadig i skuffer og skaber, eller er de skubbet længere ud i familien? Husker I at lægge brugte batterier og dimser til genbrug? Ellers ender de på lossepladsen – ofte i afrikanske lande som Ghana….

(Infografik: Statista.com)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sony mobil får Alexa i