En bærbar for port-elskere

Hvem forkæler børnene mest?

Normalt er det forældrene, der får skylden, når både små børn og teenagere bruger for mange timer om dagen foran en skærm – lad det være mobiltelefonen, pc’en, tablets, spilkonsoller eller tv.

Netop den overdrevne skærm-tid er begyndt at være bekymrende for både læger, sociologer og psykologer. De er bange for, at vi får en generation af mennesker, der stort set ikke kender den virkelige verden. Deres livsopfattelse skabes af digitalt og virtuelt indhold.

Nu viser en ny analyse, at det slet ikke er forældrene, der har den største del af skylden. Den har bedsteforældrene. De er normalt dem, som forkæler børnene mest. Og de er dem, der har sværest ved at sige nej til børnenes ønsker. Sikkert fordi de ikke rigtigt forstår den fagre, nye digitale verden.

Forskere fra Rutgers University i den amerikanske delstat New Jersey har fundet ud af, at børn får lov til at sidde mange flere timer foran skærmen, når de bliver passet af bedsteforældrene end i deres normale hjem.

Dagens bedsteforældre forkæler ikke deres børnebørn med slik, sodavand og livretter. De giver dem lov til at bruge skærme i flere timer end børnenes forældre.

Gamle dages slik og livretter er afløst af skærm-tid, vurderer forskerne. Ofte får børn lov til at bruge computer og mobiltelefon til langt efter deres normale sengetid. Desuden opgiver mange bedsteforældre at tage børnebørnene med til fysiske oplevelser i naturen, fordi de hellere vil sidde med computerspil eller bruge sociale medier.

De amerikanske forskere fokuserede på børn helt ned til mellem to år syv år. Ikke kun teenagere, som bedsteforældre måske helt har opgivet at kommunikere med. Til undersøgelsen blev valgt familier, hvor børnene blev passet mindst én gang om ugen af bedsteforældre.

Ifølge analysen tilbragte selv små børn op til to timer om dagen med at spille computerspil eller se videoer, de havde downloadet og streamet.

Drenge bruger lidt mere tid på skærmen end piger, og det er bedstefar, som giver mere lov end bedstemor. Næppe overraskende sidder teenagere længere tid foran skærmen end mindre børn.

Mange bedsteforældre forstår ikke rigtigt det moderne digitale liv. De opdager måske slet ikke, at selv små børn har mobiltelefonen i gang døgnet rundt.

Desuden er bedsteforældre mere tilbøjelige til at lade børnebørnene sidde foran skærmen, når de selv brugte internet. Med andre ord selv var smittet af online feberen.

En af analysens forfattere, Dafna Lemish, fortæller:

”Bedsteforældre spiller ofte en vigtig rolle i børns opvækst og opdragelse. Vi er derfor nødt til at undervise de gamle i de nye mediers indflydelse på børns liv. De skal hjælpes til at finde en sund balance mellem aktiviteter i den virkelige og den virtuelle verden.”

Er det mon også en ting, som danske myndigheder og forældre er opmærksomme på….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En bærbar for port-elskere