Tager robotterne vores jobs?

Hvad Facebooks nedbrud afslørede

Hundrede-tusinder, måske millioner af social media brugere oplevede i går, at deres Facebook, Instagram og WhatsApp ikke fungerede ordentligt.

Fra omkring klokken 14 dansk tid og ni timer frem kunne man kun lægge tekster ind på Facebook. Fotos og videoer fungerede ikke. På Instagram blev ”feed’en” ikke opdateret.

Facebook er endnu ikke kommet med en officiel forklaring på nedbruddet, men fejlen gav os almindelige brugere et sikkert “ikke-ønsket indblik” i, hvordan Facebooks forskellige apps fungerer.

Så meget omfattede Facebooks nedbrud i aftes. Vesteuropa var hårdest ramt, men også FB-brugere på den amerikanske østkyst havde problemer. (Infografik: Downdetector.com)

Brugere kunne nemlig på deres skærm se Facebook og co. ”tagge” hvert enkelt billede, man forsøgte at lægge ind. I stedet for fotografiet så man små beskrivelser af billedets indhold, hvilken kategori Facebook lagde det i – og om der var personer på billedet, som Facebook kunne genkende.

Disse bagved liggende informationer får brugerne normalt ikke at se. Dem beholder Facebook, Instagram, Messenger og WhatsApp for sig selv.

De bliver bearbejdet af Facebook systemernes kunstig intelligens og indgår formentlig både i filtre til at udelukke ulovlige fotos og i skabelsen af det personlige portræt af hver bruger, som Facebook sælger til annoncører. De kan så efterfølgende målrette skræddersyede reklamer til hver enkelt menneske på ”fjæset”.

I stedet for fotos dukkede billedbeskrivelser op på Facebook skærmen. De afslører, hvordan Facebook kategoriserer og filtrerer hvert eneste billede, brugerne forsøger at uploade..

Hvis man kiggede lidt nærmere på sin fejlbehæftede Facebook skærm, kunne man f.eks. læse, hvor mange personer der var afbildet på det billede, man forsøgte at uploade. Om de sad ude eller inde, om de smilte, spiste eller drak. Også mere personlig attributter blev specificeret – briller, fuldskæg osv.

Hos Instagram var billed-detaljerne lidt anderledes. I stedet for beskrivelser som hos Facebook bruger Instagrams algoritmer slagord, der karakteriserer fotografiet eller videoen.

Tilsyneladende ramte nedbruddet primært Europa og den amerikanske nordkyst. I løbet af natten begyndte systemerne at fungere igen. Ifølge amerikanske medier er det allerede tredje gang i år, at Facebooks it-systemer oplever et større nedbrud….

Efter den røde farve at dømme var Instagram brugere endnu hårdere ramt af nedbruddet end Facebooks abonnenter. (Infografik: Downdetector.com)

WhatsApp brugere fik denne fejlmeddelelse på deres mobilskærm.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tager robotterne vores jobs?