Samsung gør smarte ting i dit hjem

Hvad Bill Gates fortryder mest

Man skulle ellers ikke tro, at der kunne være så mange ting, som William H. Gates har gjort galt. Han har skabt Microsoft, gjort Word og Windows til en global landeplage – og han er i dag en af verdens rigeste mænd, som bruger en stor del af sin formue på velgørende formål som f.eks. at udrydde farlige sygdomme.

Alligevel er der åbenbart ting, som Bill Gates ville have gjort anderledes, hvis det var muligt at rette sine fejltagelser. Den største af dem var at overlade markedet til Google og Android.

Det indrømmede Bill Gates i weekenden i et tv-interview med venture kapital firmaet Village Global. Gates’ udtalelser er kørt helt op i overskrifterne i amerikanske medier i går og i dag.

Ifølge it-legenden var det Microsofts helt store strategiske fejl at bevæge sig fra Windows Mobile til Windows Phone på sine mobiltelefoner. Denne ”uorganiserede” handling gav Android mulighed for at blive det eneste alternativ til Apples iOS platform.

I dag sidder Android på 86 pct. af alverdens smartphones, mens iPhone må nøjes med knap 14 pct. Havde Microsoft reageret rigtigt, ville Windows i dag ligge på de fleste mobiltelefoner. Ligesom Windows gør på pc’er og laptops.

“I software – og især når vi taler om at skabe platforme – er det et vinder-tager-det-hele marked. Det har vi vundet i pc’er, men tabt til Android på smartphones og tablets. Det var blandt andet min fejl,” erkender Microsofts grundlægger i dag.

”Mobilkrigen for 10 år siden lå ellers lige til højrebenet for Microsoft at vinder. Der er kun plads til ét alternativ til Apples iOS, der var først på markedet som del af iPhone. Det har en værdi af mindst 400 milliarder dollars,” siger Bill Gates i interviewet.

Da Google købte Android for 50 millioner USD i 2005, var det for at få et modspil mod Microsofts tidlige udgaver af Windows Mobile. Modsat Microsoft var Google nemlig 100 pct klar over, at den store fremtid lå i smarte telefoner.

Microsofts Lumia var en glimragende smartphone, men fik aldrig en chance i konkurrence med iPhone og Android.

 

Microsofts Windows Mobile var beregnet til bærbare enheder med et tastatur og en pen. Efterfølgeren Windows Phone fungerede med touch skærme som på smartphones og tablets, men kom for sent.

I 2007 sad Windows Mobile på 42 pct af smartphone markedet i USA. Indrømmet – det var heller ikke så stort dengang. Men allerede året efter overtog Android føringen, hvilket Microsoft fuldstændig ignorerede. I 2010 var Microsofts mobile platform styrtdykket til syv procent og i 2011 til bare tre procent.

Det hjalp ikke, da Microsoft så købte Nokias smartphone division med de ellers udmærkede Lumia mobiler. Ingen andre fabrikanter støttede helhjertet Windows på telefoner. Løbet var kørt – og det var Apple og Google, der sad i lyntoget. Microsoft var spændt af og har været det lige siden, når vi taler om mobiltelefoner.

Bill Gates indrømmer i det nye interview, at han svært kan se, at nogen tredje part – f.eks. en upstart med et nyt styresystem – kan have nogen chance i forhold til Android i dag. Selv Apple har svært ved at holde sin markedsandel i forhold til Google.

Du kan se hele tv-interviewet med Bill Gates her….

https://www.youtube.com/watch?v=W5g4sPi1wd4%20

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Samsung gør smarte ting i dit hjem