Så stor er Apple i computerspil

Spotify vil have penge tilbage

Lige siden Apple revolutionerede musikbranchen med iTunes for 18 år siden, har der været uenighed med musikere, komponister og musikforlag om betalingen for downloads.

Diskussionen er bestemt ikke blevet mindre, efter at Spotify dukkede op i 2006 og præsenterede verden for musik streaming. Kravene er dog altid kun gået den ene vej: Musikerne vil have mere i kassen end de brøkdele af en øre, de får for en afspilning nu om dage.

Men lige pludselig synes vinden nu at blæse den anden vej. Ifølge branche-mediet Music Business Worldwide mener Spotify at have betalt sangskrivere og forlag for mange penge i 2018. Med andre ord – Spotify vil have penge tilbage.

Den svenske streaming-tjenestes modkrav har ikke ligefrem gavnet atmosfæren mellem Spotify og musikerne. Sidstnævnte synes nemlig, at Spotify’s betaling på mellem 0,006 og 0,0084 dollars pr- streamet melodi er alt for lidt. Dette beskedne beløb på ca. fem øre pr. sang skal ovenikøbet deles af artister, sangskrivere, tekstforfattere, forlag og pladeselskab.

De amerikanske ophavsrets-myndigheder – US Copyright Royalty Board (CRB) – vedtog sidste år, at betalingen skal hæves med 43,8 pct. over de næste fem år. Det gælder ikke kun for Spotify, men også for konkurrenter som f.eks. Apple Music, Google Music, Pandora, Tidal, YouSee Musik osv.

Spotify har afvist CRB’s beslutning og hævder, at de nye satser ”skader både musik licenshaverne og ophavsrets-ejerne”. Satserne er nu appelleret til en højere myndighed i USA og er derfor ikke trådt i kraft endnu.

”Hvis man holder sig stramt til de nye CRB regler, har vi betalt for meget i 2018. Så længe appellen behandles, skal vi kun betale de gamle satser,” siger Spotify til flere amerikanske medier.

Hele sagen er blevet yderligere kompliceret  af, at både Spotify og streaming rivalerne tilbyder rabatter til studerende og familier. Music Business Worldwide fortæller, at satserne skal regnes som 0,5 for studerende og 1,5 for familier, hvor flere personer har adgang til at spille melodierne.

Her har Spotify angiveligt betalt for meget i 2018, hvorfor svenskerne nu vil have pengene tilbage. De skal dog ikke komme retur i rede penge eller på check. Spotify foreslår i stedet at udskyde prisforhøjelserne med et år….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så stor er Apple i computerspil