Europas kreative bor i Sverige

Eximus IV kører længst på literen

Efter Dieselgate skandalen taler alle bilfabrikanter om eldrift. Det er, ligesom alle andre motor-teknologier er ytt. Nu gælder det bare om at få batterierne til at køre længere. Alt, hvad autofabrikanterne tidligere reklamerede for, dur ikke længere. Fy for forurening.

Alverdens bilfabrikanter bør derfor kigge mod svenske Delsbo en gang om året, hvor studerende og andre entusiaster kappes om at skabe verdens mest energi-effektive køretøjer. Dette års Delsbo Electric sejrherre – Eximus IV smadrede alle tidligere rekorder med et forbrug, der svarer til kun 0,34 liter pr. 100 kilometer.

Team Eximus er et samarbejde mellem de to svenske universiteter Dalarna og Chalmers Technical. De dominerer konkurrencen i Delsbo fuldstændigt og har sat nye verdewnskorder hvert eneste år, siden holdet debutterede i 2016.

For at holde rulle-modstanden nede på et minimum afvikles konkurrencen holdes på jernbanespor, der er en del af Dellenbanen 80 kilometer syd for Sundsvall i Sverige. Hver deltager skal gennemføre en strækning på 3,36 kilometer med seks passagerer på i snit 50 kilo ombord.

Verdens mest brændstof-økonomiske “elbil”. (Alle fotos: Delsbo Electric).

Det lyder lidt som snyd, for testen burde foregå på rigtige asfaltveje for at kunne drage en realistisk sammenligning med ”almindelige” elbiler. Omvendt er vægt-kravene til stor fornøjelse for børn blandt tilskuerne i Delsbo. De kan få en gratis køretur i en af verdens mest økonomiske biler.

Årets succes for Eximus IV forklares med anvendelsen af ekstremt lette materialer og en optimering af luftmodstanden. Teamet brugte således high-tech kunststoffer og metal, som man ellers kun ser i rumfart og på hyper-moderne militærfly.

Som man kan se i videoen, foregår køreturen i et meget adstadigt tempo. Elmotorerne må for guds skyld ikke belastes, for så bruger de energi. En cyklist kan nemt holde trit med verdens mest brændstof-økonomiske bil.

I hvert fald rent teoretisk er Eximus’ præstationer da også imponerende.: 0,603 watt timer pr. person pr. kilometer. Når der er seks personer ombord, som tilsammen vejer 300 kilo, svarer det til 687 MPGe eller 0,34 liter pr. 100 kilometer….

Sejren er hjemme for Team Eximus, der er et samarbejde mellem universiteterne Dalarne og Chalmers Teknisk.

Eximus IV kan godt være brændstof-økonomisk, men komfortabel at køre i er den ikke.

Den kører ikke særlig stærkt, men meget økonomisk med seks passagerer ombord – Eximus IV.

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Europas kreative bor i Sverige