Apples nye iMacs får friske chips

Nu skal mobilens kamera sidde i siden

Apple skabte mange trendsættende ting, da tiende generation af iPhones blev præsenteret for halvandet år siden. Designet på iPhone X var forfriskende innovativt sammenlignet med ældre Apple telefoner, men X’eren indførte desværre også en ”øjen-bæ.”

Det var indhakket i toppen af skærmen  – den såkaldte ”notch” – hvor selfie kamera og diverse sensorer blev flyttet ned, så selve displayet kunne dække næsten hele mobilens forplade.

I løbet af få måneder havde snesevis af Android fabrikanter kopieret Apples idé. Ikke fordi det var kønt, men fordi Apple har stor magt i den teknologiske verden, når det gælder design, nye funktioner osv.

Indhakket ser heldigvis ikke til at overleve særligt lang tid. Måske lige bortset fra hos Apple, der også ventes at have det med, når 12. generation iPhone bliver præsenteret til september.

Nærbillede af ZTE’s kamera modul, der sidder på siden af telefonen. Det skaber f.eks. plads til et større batteri inde i selve mobilen.

Andre store fabrikanter som f.eks. Samsung og Huawei gør sig store anstrengelser for at få indhakket til at forsvinde – eller i det mindste gøre det så lille som muligt. Samsung borer i stedet små huller i skærmglasset, hvor selfie kameraet titter igennem som f.eks. på de nye Galaxy S10 telefoner. Huawei og co. nøjes med små dråbe-formede indhak i stedet for iPhones brede ”planker.”

Det kinesiske konglomerat omkring de tre mobilmærker OnePlus, Vivo og OPPO har mange gange været lige så innovative i deres design som Apple. Der er bare langt færre, som har opdaget det. Medmindre da, at man boede i Kina, interesserede sig meget for smartphones – eller er trofast læser af ”Leifshows.”

Den kommende OnePlus 7 ventes således at have selfie kameraet anbragt i en lille skuffe, der skydes ud mekanisk i toppen af telefonen. Her sidder kameraet godt beskyttet, når det ikke er i brug. Desuden slipper OnePlus helt for at lave indhak i skærmen.

Både OnePlus og søsterselskaberne Vivo og OPPO har vist nye modeller med skuffer i toppen. OPPO har sågar vendt blikket tilbage til før smartphone æraen. Verdens sjette største mobilfabrikant har genfødt ”slider-telefonen”, hvor forreste og bagerst halvdel kan forskydes i forhold til hinanden. Både selfie og hovedkameraerne sidder på den bagved liggende del.

AXON S telefonen har en skuffe i venstre side, der glider ud, når man skal bruge kameraerne.

Nu kommer der igen nye ideer fra Kina. Denne gang fra ZTE, der hører til de mellemstore mobil fabrikanter i det store land. Sammen med Samsung og Huawei var ZTE blandt de første til at præsentere folde-telefoner her i februar, men kreativiteten er større end som så.

ZTE’s nye AXON S og AXON V telefoner har selfie kameraer, sensorer osv i en skuffe, som skyder ud i siden af telefonen – ikke i toppen. Sjov idé, der nok skal afprøves i praksis. Al mekanik i en mobiltelefon skaber større risiko for fejl.

ZTE AXON V er der dog tale om en fast udvækst til venstre for skærmen. Den indeholder både selfie og hovedkameraer, blitz plus diverse og sensorer til f.eks. nærheds-måling eller ansigts-genkendelse.

Selvom designet kan virke noget anderledes, har det sine fordele. Først og fremmest kan ZTE bygge en mobil, hvor skærmen fylder hele fronten. Helt bogstaveligt. Fingeraftryks-scanneren gemmer sig nemlig under display glasset. Desuden sparer man plads inde i telefonen til f.eks. et større batteri.

Designet er noget, man skal vænne sig til: På sin nye AXON V har ZTE anbragt kameraerne på en “udvækst” til venstre på telefonen.

AXON V skal være en spil-fokuseret smartphone med et stort OLED display på 6,8 tommer og et meget aflangt 21:9 format. ZTE skriver også, at kameraerne har ”3D struktur for at skabe et asymmetrisk billede” – hvad det så end betyder.

AXON S ser ud til at blive en dyrere og kraftigere telefon. Den skal således udstyres med en Snapdragon 855 processor og komme med tre kameraer på ryggen. Eller rettere på den bagud vendte side af skuffen.

Det ene kamera i skuffen vil indeholde Sonys seneste billedsensor på 48 megapixel. De to andre er på henholdsvis 19 megapixel til vidvinkel og en telelinse med 5 gange zoom. Desuden ser det ud til, at ZTE AXON S er født med 5G telefoni.

ZTE har afleveret de to nye telefoner til den internationale konkurrence om iF Design Awards, der uddeles i Tyskland om et par uger. ZTE fortæller ikke noget om, hvornår de to AXON mobiler kan købes, men mon ikke det bliver til efteråret eller til foråret 2020….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Apples nye iMacs får friske chips