Tech er stadig en mande-verden

Steinway har en iPad indbygget

Hvis der er noget, de fleste forbinder med gamle traditioner, analog teknologi, klassiske toner og smukke koncertsale, må det være flygelet. Måske allermest verdens mest kendte varemærke på dette område – Steinway & Sons.

Det tysk-amerikanske selskab har imidlertid brudt traditionerne en del gange i de senere år. Meget klogt, for de nye ideer har åbnet en meget bredere verden af musik-elskere i alle andre end dygtige klassiske pianister, operaer, koncerthuse og privatpersoner, der har råd til at stille et Steinway & Sons i deres dagligstue.

Steinway & Sons har f.eks. indgået et frugtbar samarbejde med den danske Hi-Fi veteran Peter Lyngdorf – ham med Danmarks Hi-Fi Klub, Cerwin Vegas jordskælvs højttalere, danske Dali højttalere og Rotel forstærkere.

https://www.youtube.com/watch?v=eakP0H98ABo%20

Lyngdorf og Steinway har sammen udviklet nogle af de bedste, dyreste og mest eksklusive forstærkere og højttalere, der skriver HI-FI med meget store bogstaver.

Nu er Steinway & Sons gået et interessant skridt videre, der går i en lidt anden, men meget digital retning.

Det nye Steinway Spirio/r flygel kommer nemlig med en Apple iPod Pro indbygget og en medfølgende app, der gør det muligt at optage, afspille og editere den musik, man netop har spillet på klaviaturet.

Den nye feature er ikke kun oplagt for komponister, der arbejder med en ny melodi. Pianister får samtidig mulighed for at lytte til deres præstationer under både øvelser og selve koncerten. Vel at mærke optaget i Steinways eget audio format i høj opløsning – eller for den sags skyld også i andre, mere udbredte lydstandarder som MIDI eller MP3.

Steinway lancerede sit første halvvejs digitale flygel tilbage i 2015. Det var Spirio modellen, der gav brugeren mulighed for at vælge musik fra et stort bibliotek, der lå i Spirio app’en. Det digitale bibliotek udvides hver eneste måned med bidrag fra mestre som Duke Ellington og Art Tatum.

Det nye Spirio/r piano gør det for første gang muligt at optage sit eget spil – ikke kun til at lytte på, hvad andre har tryllet frem fra de sorte og hvide taster på flygelet.

Den forbedrede app giver f.eks. adgang til, at man kan redigere node hastighed og styrke, rette forkert ramte taster, modificere pedal trykket, eller at man sletter og tilføjer hele afsnit.

Meget kunne tyde på, at 166 år gamle Steinway & Sons har ramt en guldåre med Spirio. Selv om instrumentet med iPad og app kostede 25 pct mere end et standard flygel, stod det for 30 pct af piano fabrikantens salg i 2018.

Steinway & Sons har ikke offentliggjort, hvor meget det nye Spirio / r med optage-funktion skal koste, men billigere bliver det helt sikkert ikke. Langt over 100.000 USD er nok realistisk.

Hvor det f.eks. i min barndom var helt normalt, at man kom ”fra et hjem med klaver”, er det klassiske piano træ for længst afløst af enten elektroniske keyboards, synthesizere, pc-apps eller streamet musik i de fleste husholdninger i dag.

Udviklingen har også kunnet mærkes hos Steinway & Sons. Ifølge tidskriftet ”The New Yorker” solgte Steinway 6.294 flygeler i 1926. I 2012 var tallet faldet til godt 2.000….

https://www.youtube.com/watch?v=TfQj3vAI7sk%20

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tech er stadig en mande-verden