Pc’er dominerer i spil

Er Stop & Shop fremtidens supermarked?

Det gamle ordsprog om, ”hvis bjerget ikke vil komme til Muhammed, må Muhammed komme til bjerget”, kan man få en helt ny betydning i forbindelse med en ny generation robot-køretøjer.

Her gælder det ikke om at gøre en personbil nærmest selvkørende, sådan som mange autofabrikanter arbejder på for tiden.

”Stop & Shop” konceptet bygger på, at små selvkørende supermarkeder triller ud til, hvor kunderne befinder sig. Forestil jer, at den klokke-ringende Hjem Is varevogn bliver afløst af en robot på fire hjul.

Alle kan bestille et selvkørende stop & Shop supermarked til at komme forbi. Ideen kunne også være oplagt til små bysamfund uden egne butikker. (Alle fotos: stop & Shop)

Uden chauffør, men med rigelig kunstig intelligens ombord, så den selv kan finde vej til f.eks. en central plads i en landsby, hvor alle butikker er lukket. Eller kører direkte ud til kunder, der har bestilt ”Stop & Shop Mobile” via en app på deres mobiltelefon.

Betragt det nye koncept som en blanding af online shopping og selv gå eller køre ned til det nærmeste supermarked. Eller foregår en del af jeres mad-indkøb allerede i dag af besøg i ”convenience shops” a la 7-Eleven og den lokale tankstation?

De selvkørende mini-supermarkeder får deres debut i Boston her til foråret. De lanceres af Stop & Shop supermarkeds-kæden, der har over 400 butikker i den nord-østlige del af USA.

Man udvælger sine varer ligesom i et almindeligt supermarked. Når man vil købe produktet, føres det lige kort forbi en lille RFID skanner, så det kan blive registreret.

Køretøjerne er udviklet af det lille californiske iværksætter firma Robomart. De er elektriske, autonome ved hjælp af GPS i militær præcision og kræver kun, at ejeren eller Robomart etablerer en fjernstyrings-central i den by eller nabolag, hvor de selvkørende supermarkeder skal begå sig.

Som nævnt kan kunder bestille robotbilen til at besøge dem i hjemmet. Det sker med en app, hvor man på forhånd har registreret sig med konto, identitet og adresse.

Når robotten er ved at være fremme, adviserer den kunden med et opkald på mobilen. Eller den kan selvfølgelig være mere larmende som en Hjem Is lastbil i nabolaget.

https://www.youtube.com/watch?v=NbKcCZ5_1wE%20%20

Kunden låser det mobile supermarkeds døre op med en trådløs kode fra mobiltelefonen og kan så vælge frit fra hylderne med mælke-produkter, brød, grøntsager, pålæg, drikkevarer, frugt og færdig-retter. Det hele skal nemlig være hurtigt og nemt.

Stop & Shop identificerer sin kunde på koden og på vedkommendes ansigt. På siden af den selvkørende robot sidder nemlig også et par kameraer for at sikre, at købmands-varerne ikke bare bliver neglet af uvedkommende.

Når man vil købe varen, føres den forbi en trådløs skanner med RFID kode. På den måde opsamles indkøbet og registreres automatisk. Til sidst lukker man bare dørene igen, hvilket får Stop & Shop at trække betalingen fra kundens kreditkort og automatisk at sende en kvittering pr. email.

For mig lyder Stop & Shop som en rigtig god måde at udnytte moderne robot teknologi og kunstig intelligens. Der er ingen uhyggelige scenarier om Big Brother. Tværtimod kan det selvkørende mini-supermarked være en ideel hjælp til handicappede eller landsbyer uden egen butik. Og så er robotten lidt sjovere end et pizzabud på knallert eller i bil….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pc’er dominerer i spil