Så gode videoer kan iPhone levere

For få jobs, der passer til eksamen

Når udlændinge kommer til Danmark som flygtninge for en krig eller ofre for forfølgelse, ender de som regel i lavt rangende jobs, som danskerne ikke selv gider arbejde i.

Den skæbne er Danmark bestemt ikke ene i at give sine nye indbyggere. En ny undersøgelse fra den internationale  viser, at især udenlandsk-fødte arbejdere er overkvalificeret til deres jobs.

Ikke sjældent hører man f.eks. om akademikere fra Mellemøsten eller Afrika kun kan få et almindeligt job på en fabrik eller som rengørings-assistent, når de har fundet et land i Vesteuropa at bo i. Uddannede læger kan ikke fortsætte i deres erhverv, fordi deres eksaminer er ugyldige i deres nye land.

En del højt-uddannede indvandrere ender som køkkenhjælpere eller opvaskere – selvom de har eksamen til noget helt andet og bedre lønnet.

Selvfølgelig kan der også være fordele i at have overkvalificerede medarbejdere. De kan f.eks. udføre flere og mere avancerede opgaver end deres lokale kolleger.

Omvendt er job-tilfredsheden lavere. Medarbejderne er skuffede over, at de ikke kan få højere løn – og mange af dem skifter derfor job, så snart det er muligt for dem.

Ifølge OECD er over en tredjedel af de højt uddannede immigranter, der er i arbejde, overkvalificerede til deres job.

(Infografik: Statista.com)

Helt ekstrem er situationen i Sydkorea, hvor tre af fire indvandrede (74,5 pct) sidder med ringere arbejde, end de er uddannet til. I Europa er procenten højst i Grækenland (60,7 pct) – dobbelt så høj som i Danmark (30 pct).

I det hele taget har Sydeuropa mange overkvalificerede ansatte. I Spanien er det f.eks. 53,6 pct og i Italien 51,7 pct. Det skyldes, at de er front-linie lande, hvor flygtninge og indvandrere lander først på deres rejse nordpå.

Danmark, der ikke er med i infografikken fra Statista, ligger på niveau med Sverige, Tyskland, Tyrkiet, Polen og Storbritannien. Her har en tredjedel af de nye indbyggere en højere uddannelse, end deres arbejde kræver.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så gode videoer kan iPhone levere