11. november var store datadag

Her er LP’en en trådløs højttaler

Med jævne mellemrum bringer jeg historier om, hvordan elektronik fabrikanterne forsøger at bygge bro mellem den analoge og den digitale verden. F.eks. med en klassisk grammofon, der kan forvandle lyden fra de fysiske pladeriller til Bluetooth signaler, som afspilles af en trådløs højttaler.

I dag vil jeg præsentere jer for en nyhed, hvor den analoge verden bliver til digital lyd meget mere bogstaveligt. Sitoncloud forvandler nemlig en LP-plade på vinyl til en trådløs Bluetooth boks. Selve vinylen fungerer som membran for højttaleren. Skæg idé.

Den nye Vinyl Bluetooth Speaker kommer i øvrigt fra den unge belgiske arkitekt og designer Hou Liang, der for et par år siden vakte opsigt ved at bygge stuemøbler med integreret multimedia.

Som et moderne og miljø-bevidst menneske ærgrede det Liang at se gamle musikskiver blive kasseret og smidt ud, når folk ikke gad lytte til musikken, eller pladerne var blevet ridsede. Vinylplader er lavet af PVC, og de vil ligge 600 år på en losseplads, før naturen kan opløse dem.

Designeren fandt, at højttalere kunne blive endnu mere musikalske, når de også lignede musik – eller i hvert fald et medie, som folk forbinder med gode lydoplevelser i pop, rock, klassisk, folk eller jazz.

Til det formål dur streamet musik ikke. Det er for ”luftigt”. En cd-skive kunne måske gå, men den er så lille. Bedst ville være en god gammel LP. Især hvis man kan udnytte dens fysiske fremtoning til at være en aktiv del af selve højttaleren.

Hou Liang hævder, at vinylen er en glimrende membran. Den skal ligefrem kunne levere ægte Hi-Fi kvalitet. Da overfladen er rimelig stor på en LP, kan den fungere som en fuldtone enhed, der spiller både bas, mellemtone og diskant.

Da  Vinyl Bluetooth Speaker kommer uden traditionelt kabinet, kan den stråle sin musik ud i nærmest 360 grader. Både fremadrettet direkte mod lytteren og bagud, hvor lyden vil blive reflekteret af væg og loft, så hele rummet fyldes med musik.

Hou Liang og hans firma Sitoncloud vil sælge sin utraditionelle højttaler i byggesæt, der er nemme at samle. De kommer inkl USB-kabel til strømforsyning, men normalt uden grammofonplade. Den vælger man selv fra sin samling og lader f.eks. sin yndlings artist fungere som sin nye trådløse højttaler. De første købere får dog en brugt LP med, lover den belgiske fabrikant.

Sitoncloud søger i øjeblikket finansiering af en storproduktion via iværksætter portalen Kickstarter. Her kan interesserede forudbestille en trådløs  ”plade-højttaler” formedelst 80 euro. Det er ca. 600 kroner. Levering skal ske til april….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

11. november var store datadag