Lenovo har det kloge vækkeur

DJ’ernes legendariske SL-1200 er tilbage

I gamle dage – og det vil sige før årtusinde-skiftet – havde disc-jockeys verden over én bestemt favorit pladespiller: SL-1200 fra Technics.

Den karakteristisk designede grammofon stod på utallige radiostationer og i endnu flere diskoteker. Ville man vise sig lidt cool, havde man naturligvis også et eksemplar hjemme på sit private værelse eller i lejligheden. Så så det ud til, at man var noget ved musikken.

Den legendariske Technics pladespiller døde ud i takt med, at vinylpladen og den manuelle ”scratching” blev afløst af først cd-skiver og senest computere med musik databaser. De fylder meget mindre end tidligere tiders set-ups, men savner også lidt af charmen. Med venlig hilsen fra en gammel radio DJ.

I 2016 vendte bøtten så igen. Vinylskiverne blev ”in” igen. Bl.a. fordi de udstråler meget mere atmosfære og kultur end en playliste hos Spotify og Apple Music.

Panasonic fulgte moden og re-lancerede sine berømte Technics pladespillere. Også en ny version af SL-1200, der dog blev placeret helt forkert markedsmæssigt. Technics ville sælge den i dyre domme til Hi-Fi freaks og ikke til DJ-folket med knap så fyldte kreditkort, men desto større lyst til at genoplive fortidens glade dage.

Nu har japanerne åbenbart tænkt sig om en ekstra gang. På CES Show i Las Vegas i disse dage præsenterer Technics en helt ny syvende generation af SL-1200, der både med hensyn til funktioner og pris henvender sig til Disc Jockeys. Både de professionelle og de mange, som gerne vil være det.

Som noget nyt kan Technics grammofonen også afspille rigtig gamle lakplader med 78 omdrejninger i minuttet. Den hastighed fås ved at trykke 33 og 45 knapperne ned samtidig.

For at markere, at her kommer en DJ model, har Technics lakeret den nye SL-1200MK7 helt i sort. De andre ”civile” udgaver står i aluminium sølv. Den er lige så robust og stærk som sine berømte forgængere og har tilmed fået et par ekstra finesser og forbedringer ombord.

En af de vigtige er en helt ny kernefri Direct Drive motor, som skal køre meget mere jævnt. Bittesmå uregelmæssigheder i rotationen var en af de få klagepunkter, man lejligvis kunne høre på tidligere tiders SL-1200.

Ifølge Technics roterer DJ-pladespilleren i dag lige så jævnt og perfekt som firmaets langt dyrere MK5 model. Hørbare ujævnheder er ren teori, hævder de japanske ingeniører.

Den nye Technics SL-1200MK7 kan køre med både 33 1/3, 45 og 78 omdrejninger i minuttet. Det betyder, at man ikke kun kan lytte til vinyl på LP, maxi, single og EP, men såmænd også på oldeforældrenes gamle lakplader.

Da der er tale om en pladespiller til DJs og radioværter, kan man finjustere rotations-hastigheden manuelt med op til +- 16 pct, ligesom man også kan afspille baglæns (”reverse”). Den indbyggede elektronik er hentet direkte fra Panasonics Blue-ray afspillere, så man kan sætte start-tidspunkt og bremse-hastighed meget præcist.

Selvfølgelig har SL-1200MK7 også indirekte belysning på pladen, så DJ’en kan se, hvad man laver i mørket bag pulten. En LED-lampe kan justeres i både lysstyrke og farve – rød eller blå.

Et “must” på en professionel pladespiller. Rotations-hastigheden kan enten varieres +- 8 eller +- 16 pct.

Bortset fra den sorte farve ligner syvende generation af Technics SL-1200 sig selv. Samme størrelse, samme pladetallerken i aluminium og med bagside i gummi og samme s-formede tonearm. Selve chassis’et i støbt alu er dog blevet forstærker med moderne glasfiber og ABS kunststof for at dæmpe vibrationer optimalt.

Den nye Technics SL-1200MK7 kommer uden pickup og ledninger. Entusiastiske DJs har alligevel deres egen favorit-nål og tykke specialkabler til optimal signal-overførsel. De kan så blive monteret i pladespillerens guld-belagte phonostik.

På CES Show i Las Vegas vil Technics og Panasonic ikke afsløre noget om, hvornår DJ’ens roterende drøm kan købes i butikken. Kun at det er snart. Prisen bliver omkring 999 euro eller ca. 7.500 kroner….

Tonearm som i gamle dage. S-formet og med variabel kontravægt.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lenovo har det kloge vækkeur