Gatwick havde ingen drone jægere

Grannåle bedre end plastik

Jeg er sikker på, at diskussionen igen har løbet i mange danske hjem i december, om vi nu ikke skulle købe et juletræ af plastik i år.

Jeg er også lige så sikker på, at langt de fleste danske familier efter kort overvejelse har besluttet sig til at købe et ægte juletræ af gran – fint og grønt og naturligt.

Plastik juletræer har ellers flere fordele. De stikker ikke. De drysser ikke, og man kan genbruge dem år for år. Omvendt dufter de af ingenting, medmindre man sprayer dem med indholdet af en dåse granduft.

Selv i USA, der ellers elsker alt i plastik, vinder de rigtige juletræer kapløbet om amerikanernes dagligstuer i år. Men det begynder at holde hårdt.

(Infografik: Statista.com)

For mens det forventede antal af solgte ”rigtige” juletræer står bomstille på 27,4 millioner i denne jul, er plastik træerne gået frem med 2,5 millioner til 21,1 mio.

Ifølge USA’s National Christmas Tree Association koster et juletræ i plastik tre gange så meget som en rigtig gran. Det er en af de vigtigste årsager til, at den ægte vare stadig er mest populær.

I disse dage betaler amerikanerne i gennemsnit 75 USD for et juletræ fra landets store skove. Det svarer til ca. 500 kroner. En variant i plastik betaler man 107 USD for – godt 700 kroner.

I år har den amerikanske debat om ægte eller fake juletræ især kørt på ting som genbrug, CO2 belastning og kulstof fodspor (”carbon footprint”). Ikke så meget på det praktiske eller upraktiske ved de to typer juletræer.

Skal julekuglen hænge på en gren af ægte gran eller af plastik i år?

Ingen tvivl om, at det belaster miljøet ganske meget at dyrke millioner af ægte juletræer, fælde dem og transportere dem til markeder, varehuse og stader, hvor de sælges. Til gengæld kan de nemt genbruges eller brændes.

Det er nærmest umuligt med kunstige juletræer, der er fremstillet af plastik eller polyvinyl klorid (PVC). Hvis ikke folk gemmer juletræet til næste år, vil det som regel ende på en losseplads og befinde sig dér i hundreder, måske tusinder af år.

Dertil kommer, at den globale fokus på plastik forurening af verdenshave, skove osv formentlig har holdt mange mennesker fra at købe et kunstigt juletræ.

I hvert fald mener den amerikanske branche forening for juletræer, at væksten på 13 pct. i salget af plastik træer ville have været meget højere, hvis ikke miljø-diskussionen havde påvirket det juleglade publikum….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gatwick havde ingen drone jægere