Er der forskel på iPhone og Android ejere?

Huawei jager Amazon og Google

I begyndelsen blev Huawei (og andre kinesiske smartphone fabrikanter) ofte beskyldt for at kopiere amerikanernes mobiler i udseende og funktioner. I dag kan Huawei i høj grad klare sig selv, og flere låner nu ideer fra den kinesiske telefon gigant end omvendt.

Dog må man sige, at Huawei har haft et vældig godt øje til sine amerikanske konkurrenter, når det gælder designet af smarte og stemme-styrede højttalere.

Huaweis første udspil i den genre – den meget avancerede AI Cube med både højttaler, 4G modem og Wi-Fi router i samme enhed – lignede Googles rørformede Home højttaler til forveksling.

Huaweis helt nye og noget billigere AI Speaker kunne til gengæld være en tvillinge-bror til Apples HomePod højttaler. Samme lidt buttede cylinder form i sort og med kontrol knapperne i toppen, Men heldigvis til en markant lavere pris.

Huawei integrerer sin nye kloge højttaler tæt med sine smartphones, tablets og laptops.

Huawei løftede i går sløret for sin stemme-styrede højttaler numero to i forbindelse med den kinesiske premiere på Mate 20 supermobil. Den har vi allerede kendt i et par uger i Europa, men Kina fik den først at se nu.

Danmark har en finger med i udviklingen af den nye Huawei. Hi-Fi specialisterne hos Dynaudio i Skanderborg har hjulpet med den akustiske udformning, så lyden formentlig er meget bedre end hos gennemsnittet af trådløse højttalere fra Kina.

Huawei bruger samme software i den større AI Cube – og som også kan genfindes i nogle af fabrikantens dyrere smartphones. Den kaldes ”Histen” og indeholder både en musik equalizer og en bas booster.

Sammen med de danske lyd-ingeniørers finpudsning skal det give optimal udnyttelse af den indbyggede fuldtone enhed på 2,25 tommer. Den assisteres af to passive bas-enheder (”radiators”) og en 10 watts digital Class-D forstærker.

I design minder den nye Huawei AI Speaker meget om Apples meget dyrere HomePod.

Lige nu er Huaweis AI Speaker meget kinesisk fokuseret. Den vækkes f.eks. ikke ved at sige ”Hej Google” eller ”Hey Alexa”, men det kinesiske ”Xiaoyi Xiaoyi” til de seks indbyggede mikrofoner. Når Huawei vil begynde at sælge den tale-styrede højttaler i udlandet, ændres den vokale dør-åbner nok.

”Xiaoyi” er også trylleordet til at åbne Huaweis kunstige intelligens (AI). Ligesom med Googles Assistent eller Amazons Alexa vil man nemlig kunne styre mange ting i husholdningen ved at tale til og med højttaleren.

Man kan f.eks. bede om at få læst den lokale vejrudsigt op eller de seneste trafikmeldinger. Man kan også håndtere sin personlige kalender, som man har liggende på sin Huawei telefon, tablet eller laptop.

Huawei fortæller, at AI Speaker kan søge efter melodier på nettet. Den kan optage eller hjælpe med at komponere nye melodier – og man kan bruge højttaleren som intelligent Karaoko ledsager. Kineserne elsker lige så meget som japanerne og filippinerne at croone med til kendte hits og evergreen.

I Kina markedsfører Huawei sin nye AI Speaker præcist på samme måde, som Google og Amazon gør med deres stemmestyrede højttalere i USA.

Naturligt nok sørger Huawei for en tæt integration af den nye højttaler med firmaets populære smartphones. Ved at sige kommandoer til højttaleren kan man f.eks. få adgang til mobilens kontaktliste, tage telefonen eller ringe op. På samme måde kan højttaleren være centrum for gruppekald, chat osv.

Det tætte forhold til Huaweis telefoner, tablets og laptops kan dog samtidig vise sig at være AI Speakers store Archilles-hæl. Ligesom Samsung med Bixby forsøger Huawei at få markedsført sin egen HiLink teknologi. Den er ikke umiddelbart kompatibel med Google Assistent, Amazon Alexa, Microsofts Cortana – og slet ikke Apples Siri.

Det er de fire, som i øjeblikket deler markedet for stemme-styrede systemer. Google og Amazon har samtidig hundreder af eksterne producenter, der lader deres produkter være kompatible med Assistent eller Alexa. Dem skal Huawei først ud at finde nu hos firmaer, der f.eks. laver digitale låse, køleskabe, mikroovne, tv osv.

Det kan være en rejse op ad bakke, selvom man er Kinas største og verdens næst-største mobil fabrikant. Samsung har samme udfordring, selvom sydkoreanerne har den fordel, at man også fremstiller tv, støvsugere og hårde hvidevarer. Det gør Huawei ikke.

Huawei samarbejder med en række andre kinesiske fabrikanter om at levere HiLink kompatible enheder, der kan styres med stemmen fra en AI Speaker. Det er f.eks. alarmer, termostater, video kameraer og dørlåse.

Man skal dog aldrig sige aldrig – og slet ikke når talen er om Huawei. Virksomheden er meget magtfuld og har tætte forbindelser til den kinesiske regering. Desuden er Huawei og teknisk brillant. Af samme grund er USA bange for Huawei og blokerer for, at firmaet smartphone sælges på det amerikanske marked – og Huawei kan få lov til at bygge landets fremtidige 5G mobilnet. Sådan som Huawei gør herhjemme i Danmark.

Huaweis Xiaoyi kan f.eks. styre belysningen i huset, varme og fugtighed, men de kan også sørge for digitale landkort, læse historier til børnene eller hjælpe folk med at lære andre sprog. Hen ad vejen skal man også kunne købe dagligvarer online, bestille billetter osv. Via Xiaoyi.

Til sidst måske det mest opsigtsvækkende ved Huaweis nye kunstigt intelligente højttaler. Det er prisen. På det kinesiske marked skal den kun koste 399 yuan. Det svarer direkte oversat til 400 kroner. Wow!

Ved præsentationen af AI Speaker i går nævnte Huawei desværre ikke noget om kompatibilitet med andre sprog end kinesisk. Højttaleren vil derfor kun blive solgt på hjemmemarkedet i første omgang….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er der forskel på iPhone og Android ejere?