Så er det tæt på med ny ”flagship killer”

Kodak film vender tilbage

Med fare for at blive beskyldt for at være en nostalgi flipper en fredelig torsdag morgen spreder eg nu altså denne nyhed. Den har nemlig betydning for alle, der stadig har gamle fotokameraer til film liggende i et skab eller en skuffe. Og naturligvis for dem, som mener, at analoge billeder ser mere ægte og naturlige ud end de digitale.

Men faktum er, at Kodak har genoplivet sin legendariske Ektachrome film til 35 mm fotokameraer, og den skal kunne købes overalt i verden i løbet af nogle få dage, Ektachrome til 16 mm og Super 8 smalfilm kameraer kommer lidt senere i år.

Ifølge Kodak og mange fotohandlere er interessen for klassiske fotos vokset i de senere år. Åbenbart parallelt med vinylpladernes comeback. Gammeldags LP’er er i dag det rene kult – også hos mange helt unge mennesker, der slet ikke var født dengang, analog musik var standarden og digitale formater en drøm til fremtiden.

Nu kan I godt finde jeres gamle – eller jeres forældres – klassiske kameraer frem af gemmerne igen. Fra oktober kommer Kodaks legendariske Ektachrome film tilbage.

Kodak var den dominerende film-fabrikant i det 20. århundrede, men faldt pladask fra tinderne efter årtusinde-skiftet. Selvom Kodak forsøgte sig med egne digitale kameraer, var toget kørt, før film-bosserne opdagede, at digital foto ville overtage markedet fra den analoge fortid med de mere besværlige film. De skulle købes rent fysisk og fremkaldes bagefter.

Desuden kunne man ikke bare – som i dag – tage i hundredevis af fotos og øjeblikket slette alle dem, der ikke var gode Man kunne heller ikke sådan uden videre manipulere med billederne via smart software som f.eks. Photoshop på ens pc eller Mac. Redigering var noget, der mestendels foregik i mørkekamrene hos professionelle fotografer.

Alle disse ting vil vende tilbage nu, hvis man beslutter sig til at ride med på den nye retro bølge fra Kodak. Men det samme vil også glæden ved at have et ”rigtigt” fotokamera i hånden. Med finmekanik og en lukker, man kan høre smække, når et billede er taget.

Kodak Alaris genopliver i første omgang Ektachrome filmene, som kunne forvandles til slides eller lysbilleder, som de hed på dansk. Om ”søsteren” Kodachrome også får et comeback, vil Kodaks efterkommere ikke oplyse endnu. Kodachrome var den film, som blev til papirbilleder.

Billede eksemplerne i denne artikel stammer fra Kodak, der gerne vil vise kvaliteten af sin nye Ektachrome E100 film.

Når jeg skriver ”efterkommere”, er det helt bevidst. Det oprindelige Kodak gik nemlig konkurs i 2012. I mellemtiden har smarte investorer købt rettighederne til Kodak navnet og har bl.a. forsøgt at lancere både digitale kameraer og smartphones med det berømte gule logo på. Uden den store succes til gengæld.

Kodak selv har vel solgt ud af sine lagre af gamle Ektachrome og Kodachrome film, for i alle årene har der stadig været ganske mange foto-entusiaster verden over, som har holdt fast i deres kærlighed til det analoge film medie.

Kodak Alaris annoncerede sådan set allerede for godt et år siden, at man ville genoptage fremstillingen af Ektachrome film. Det har ikke været en hel nem proces. Mange af de kemiske væsker, der er nødvendige for at lave selve filmen og fremkalde den bagefter, var nemlig også gået ud af produktion. Faktisk har Kodak brugt næsten to år til at omformulere måden at lave analoge film på.

Eastman Kodak understreger samtidig, at Ektachromes comeback ikke bare er et kort ridt på nostalgiens bølger. Den gamle filmkæmpe mener det virkelig seriøst. Derfor vil Ektachrome også vende tilbage til både tv- og biograf-lærredet. Film-entusiaster skal have mulighed se nye produktioner, der ligner klassikerne i farver og naturtro fremtræden….

Ifølge Kodak er den nye Ektrachrome bedst egnet til udendørs billeder med klart lys. Filmen er mindre velegnet til fotos indendørs og under dårlige lysforhold.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så er det tæt på med ny ”flagship killer”