Har I taget en digital detox?

Apple tjener 6.000 kr. på hver iPhone Xs

Der findes mange fakta om Apple. F.eks, at Apple produkter altid er dyre. Eller at Apple tjener flere penge end alle andre på at fremstille sine gadges. Eller at Apple af samme grund er verdens mest værdifulde virksomhed. Mere værd i aktier end selv Google og Amazon.

Det har selvfølgelig sine gode grunde, og de kan bl.a. forklares med tal, der viser, hvad et Apple produkt koster at få fremstillet i komponenter og arbejdsløn på en fabrik i Kina – og hvad forbrugerne senere betaler for det samme i butikkerne.

Tag nu f.eks. Apples nye iPhone Xs telefoner, der kom på markedet for en uge siden. De koster let over 10.000 kroner, hvilket er meget mere, end folk er parate til at betale for en stærk laptop eller desktop-pc.

Den nye iPhone Xs Max koster 11.149 kroner med 256 GB. Den koster under 3.000 kroner at få fremstillet.

En iPhone Xs Max med 256 GB lager koster 11.149 kroner i vejledende udsalgspris, men den koster kun 2.880 kroner at få fabrikeret. 443 US dollars for at være pris. Det giver Apple en brutto fortjeneste på næsten 8.269 kroner inkl. moms.

Trækker man momsen ud, hvad man jo egentlig skal gøre, for den tjener Apple jo ikke direkte penge på, bliver der stadig 6.000 kroner i avance. Ikke dårligt, når man sammenligner med mange fabrikanter af Android smartphones, der kun tjener få kroner pr. telefon på grund af den hårde rivalisering.

Den direkte konkurrence har Apple hele tiden kunnet holde sig udenfor. Ingen andre end Apple selv producerer mobiler med iOS styresystemet – og Apple mener selv, at man derfor er højt hævet over enhver konkurrent på markedet.

Selvfølgelig kan man heller ikke tage disse nye tal fra analyse firmaet TechInsights helt bogstaveligt. De omfatter nemlig kun komponent-priserne og har ikke taget udgifter til udvikling, lønninger, marketing, reklame, indpakning, transport, distributører og forhandlere med i beregningerne.

Canadiske TechInsights Research har skilt den nye iPhone Xs ad og beregnet, hvad dens indmad koster.

Alligevel giver de et godt billede af, hvordan Apple kan tjene mange flere penge på en telefon, end f.eks. Samsung, Huawei, Sony, LG og Nokia gør.

TechInsights fortæller, at iPhone Xs Max med 256 GB lager er 48 USD (ca. 310 kr) dyrere at fremstille end den første iPhone X med 64 GB fra 2017. En af årsagerne ligger i det større OLED display på 6,5 tommer , der koster 80,50 USD i Xs (520 kroner) mod 77,27 USD i iPhone X med 5,8 tommer skærm.

I øvrigt har Apple har sparekniven fremme i forhold til sine nye iPhones. Dels har Apple været dygtig til at presse priserne ned hos sine underleverandører af f.eks. skærme. Dels har Apple skåret nogle komponenter til sin 3D Touch betjening. Ellers ville kostprisen for iPhone Xs med 256 GB have været 85 USD dyrere at fremstille. Indkøbsprisen ville så have været 3.380 kroner i stedet for 2.880 kroner….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Har I taget en digital detox?