iPhone i kirketårnet

Li-Fi er 2.000 gange hurtigere end Wi-Fi

Fysikere vil kunne bekræfte, at lys – som del af det synlige spektrum af bølger – er meget hurtigere og mere effektive til at overføre signaler, end radiobølger er.

Man kan så spørge sig, hvorfor lys ikke bruges meget mere til f.eks. internet, tv-transmissioner og ekstrem hurtige data-overførsler. OK – det gør lys også i fiberkabler via laserstråler. Men mobiltelefoner og hjemme-netværk kører stadig med radiobølger. Både via tusinder af radiomaster landet over – og via Wi-Fi.

Det næste store fremskridt kommer (måske) med Li-Fi teknologien. Li står for lys, og den teknologi bruger en tingest, vi alle har omkring i boligen, på kontoret og udendørs i byen. Nemlig elpærer.

Dem er der hver dag skønsvis 40 milliarder af tændt hver dag på denne klode. Tænke sig, hvis de kunne erstatte radiotårne, netkabler, Wi-Fi routere osv, der alle sammen ikke er særligt kønne at se på.

Den nye C-224 lampe fra den unge designer Alexandre Picciotto er en af de første kommercielt anvendelige eksempler på Li-Fi. Lampen er udviklet til at give både et godt læselys på biblioteker og samtidig levere en hurtig trådløs internet forbindelse.

Virker den også i praksis og kan sælges til en fornuftig pris, vil C-224 uden tvivl også blive eftertragtet til mødelokaler eller fællesbordet i boligens alrum.

Picciotto bruger en ring af LED-pærer i sin lampe. LEDs er meget bedre egnet til Li-Fi, og lampen fungerer også som internet-forbindelse, når lampen er slukket. Li-Fi ligger nemlig i det infrarøde område, der ikke kan ses af det menneskelige øje.

Ifølge den franske designer giver Li-Fi ikke kun en hurtigere internet forbindelse, end de fleste kender i dag. Wi-Fi downloads ligger i dag typisk på 10 Mbps. Li-Fi skal i princippet kunne overføre 220 Gbps – det er 2.000 gange hurtigere!

Teknologien er også miljøvenlig, fordi man kan lade en almindelig LED-pære til 20 kroner kan fungere som router til internet. Den bruger ikke meget i strøm, kan brænde i 50.000 timer – og man kan rive de mange radiotårne ude i naturen ned.

Li-Fi er desuden mere sikkert. Hvor radiobølger og Wi-Fi trænger gennem vægge og derfor kan opfanges af f.eks. hackere, der står uden for huset, fungerer Li-Fi kun i det begrænsede område, hvor elpæren lyser.

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

iPhone i kirketårnet