Mobilen bliver til proff lydstudie

Alexa killed the radio star

Den mere voksne del af mine læsere vil sikkert kunne huske ”Video Killed the Radio Star”, som engelske The Buggles gjorde til et megahit i 1979.

Den tilhørende video er måske endnu mere berømt: ”Video Killed the Radio Star” var nemlig den allerførste video, der blev vist offentligt på MTV. Det var den 1. august 1981 kl. 12:01. En historisk data for musik verdenen.

Helt ufrivilligt kan titlen på The Buggles’ verdenshit få fornyet aktualitet i dag. Med en lettere omskrivning til ”Alexa Killed the Radio Star” viser den nemlig, hvor udviklingen i musik er på vej hen lige nu.

En ny analyse fra USA viser nemlig, at en stor del af de mennesker, der køber stemme-styrede højttalere a la Amazons Alexa Echo, Googles Home eller Apples HomePod dropper radioen til fordel for at lytte til deres favorit kunstnere i streamet udgave.

Næsten halvdelen (45 pct) af ejere af de intelligente højttalere har droppet den traditionelle FM-radio. Mellem 26 og 38 pct. er skiftet fra smartphone til Alexa og co, mens mellem 22 og 32 pct. u lytter til nyheder og Podcasts fremfor at læse historierne i en avis eller et magasin på print.

(Infografik: Statista.com)

Ifølge den nye ”Smart Audio Report” fra NPR og Edison Research synes selv tv at blive afløst af intelligente højttalere. I hvert fald til en vis grad, for man kan jo ikke se billeder på Amazons og Googles bestsellere. Mellem 18 og 29 pct – eller mindst hver femte bruger af de talestyrede højttalere – har dem afløse deres fjernsyn.

Det er interessante tal, der fortæller meget om medie udviklingen i de kommende år.

Amerikanerne mærker det på nærmeste hold. 43 millioner af dem ejer nemlig en eller flere af den nye type højttaler, som er forbundet med internet – og som man f.eks. kan bruge til at tænde lys, styre varmen i huset, overvåge boligens kameraer, læse nyhederne op, tjekke vejrudsigten eller booke flybilletter og hotel.

I Danmark er de officielt ikke ankommet endnu, selvom mange online-butikker har dem på hylden. Årsagen er, at hverken Amazon, Google, Apple eller Samsung, der bygger de grundlæggende platforme, støtter det danske sprog. Vi er for få mennesker til, at det kunne betale sig at lade danskerne komme med i første og anden bølge af stemme-styrede højttalere med personlige assistenter i.

Der er dog håb forude. I hvert fald Google har rullet sine Home højttalere ud i flere europæiske lande på det seneste. Et og andet tyder på, at de nordiske lande inklusive Danmark kommer med fra efteråret….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mobilen bliver til proff lydstudie