Brava skal være fremtidens ovn

Google har Vestager i nakken

Den største it-nyhed de seneste par dage har uden tvivl været, at Margrethe Vestager på EU’s vegne har uddelt en rekordhøj både på 32 milliarder kroner til Google. Årsag – Google har misbrugt sin dominerende position med Android på smartphones til at holde konkurrenter med søgemaskiner, apps og lignende væk fra mobilerne.

Jeg kan til en vis grad godt følge EU-konkurrence-jægerne, selvom jeg synes, de er vel sarte, når det gælder virksomheders muligheder for at tjene penge på en smart måde – og det er Google verdensmester i. Omvendt synes jeg også, at EU og Vestager burde kigge Apple efter i sømmene. Med iOS til iPhones og iPads er Apple mindst lige som monopol-skabende som Google.

Anyway – jeg vil bruge denne artikel til at vise lidt mere i detaljer, hvor dominerende Google er på det europæiske marked – på tværs af smartphones, pc’er og tablets. Her taler infografikken fra Statista sit eget tydelige sprog.

Googles markedsandele i Europa. (Grafik: Statista.com)

Når det gælder Android – og det er, hvad den nye EU-bøde drejer sig om – sidder styresystemet på mellem 49 og 81 pct. af markedet i Europas fem store lande. Tager vi Danmark med, vil vi ligge på et niveau omkring det engelske – måske lidt lavere. Danskerne elsker nemlig iPhones, og flere end hver anden solgte smartphone i vores lille land har Apple logoet på ryggen.

Ser vi på browser markedet, er Google også nummer ét med sin Chrome app. Der er dog langt fra tale om en dominans, for også Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera fra Norge og Apple Safari tager alle deres del af surfer-kagen.

Kigger vi så til venstre i infografikken – på de gule søjler – forstår man godt, at EU og Margrethe Vestager har været efter Google før.

Amerikanske tech-giganter må ryste i bukserne, bare de hører navnet Margrethe Vestager. (Foto: EU Kommissionen).

Den rekordstore bøde fra i går er allerede den anden, som Google har fået for at overtræde EU’s konkurrence-regler. Sidste år måtte Google betale 18,3 mia. kroner for at have misbrugt sin stilling i søgemaskine markedet.

Tænk selv på dine søgninger på internet. Du googler – du kigger ikke efter noget på webben. Denne utrolige position i folks tankegang havde Google udnyttet til at fremhæve sine egne services og butikker i søgemaskinen. Andre havde ikke en chance for at komme så højt op i søgemaskinens vindue.

Google er blot det seneste eksempel på, at Margrethe Vestager har et særlig godt øje til amerikanske tech-giganter. Dem har hun indtil videre udstedt adskillige bøder til  i million- og milliard-klassen – bl.a. to gange Google, Facebook og chip-fabrikanten Qualcomm….

Amerikanske tech-giganter får mange millionbøder for at overtræde EU’s konkurrence regler. (Infografik: Statista.com)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Brava skal være fremtidens ovn