Findes der et liv uden Facebook?

Rusland bygger også smart højttaler

Hvornår er det sidst, at I har hørt eller læst om russiske underholdnings-elektronik? Om Hi-Fi, tv, internet eller smartphones.

Normalt når der kommer historier om højteknologi fra Putins land, drejer det sig om våben, raketter og atomkraftværker, der er anbragt på en flydende pram.

I dag vil jeg gøre en undtagelse og fortælle, at Rusland så sandelig også er hoppet på vognen med intelligente højttalere. Små trådløse bokse, der reagerer på ejernes stemme – og som i princippet kan styre al elektronik i huset eller kontoret.

Yandex.Station er russernes svar på Amazons Alexa og Echo, Apples HomePod eller Googles Home og Assistant. Udviklet helt på egen hånd af Ruslands søgemaskine gigant og Google rival Yandex.

Den indbyggede stemme assistent lyder et ikke særligt russisk navn – Alice. Hun kan stort set det samme som Apples Siri eller Amazons Alexa – og man taler til hende på samme måde. Blot på russisk, ikke engelsk, tysk eller fransk.

Ifølge de russiske nyhedsmedier kan Alice allerede 4.000 ting. Lige fra at styre musik afspilningen til at tjekke trafikken, bestille pizza eller finde ledige flyafgange.

Yandex har desuden indgået en aftale med det amerikanske sportstøjs firma Reebok, så man styre sin fitness og motion via højttalerens kunstige intelligens. Kommunikationen kan foregå via mobiltelefoner, skærme, chatbots eller kundeservice personale, der er rigtige mennesker.

Alice har mindst én specialitet, som hendes amerikanske konkurrenter ikke kan byde på. Den russiske højttaler bygger bro mellem video på smarte skærm og bokse, der kun kan give lyd fra sig.

Yandex.Station er forsynet med en HDMI udgang, så man kan streame videoer direkte til sit tv-apparat. Det må dog tilsyneladende ikke være en Samsung, Sony eller LG skærm, men skal være enten være Yandex’ egen KinoPoisk eller russiske alternativer som Ivi og Amediateka.

Man skal have den smarte højttaler og skærmen stående tæt på hinanden, for at de kan fungere sammen. Men ideen virker slet ikke så tosset, og man behøver ikke købe en separat medie adapter a la Chromecast.

Ligesom sin amerikanske pendant Google kan russiske Yandex ikke nøjes med at hjælpe sine brugere rundt på internet. Yandex bygger ny kunstigt intelligente højttalere og er også involveret i forsøg med selvkørende biler i Moskva.

Spørgsmålet er så, om Yandex.Station også indeholder en Alexa specialitet, som Amazon har fået mange tæv for på det seneste. Nemlig, at højttaleren ”lytter med” via sine mikrofoner, selvom den er slukket. Det kunne man jo godt forestille sig, at KGB ville kunne lide. Eller FSB, som det hemmelige politi hedder nu om dage.

Det oplyser Yandex naturligvis ikke noget om. Her vil man hellere fortælle, at højttaleren har en bedre lydkvalitet og spiller bedre Hi-Fi end de amerikanske rivaler. Den russiske boks indeholder således en 30 watts subwoofer, to 10 watts fuldtone enheder, en digital Klasse D forstærker og to passive ”radiators” til at øge bassen. Frekvensområdet er 50 til 20.000 Hz og system ydelsen 50 watt.

Yandex.Station indeholder både Wi-Fi og Bluetooth til at streame musikken over. I princippet skulle højttaleren også fungere med vestlige online tjenester som f.eks. Spotify, YouTube Music, Tidal eller YouSee Musik.

Yandex søgemaskinen har eksisteret siden 1997 og er en af grundene til, at Google aldrig har fået samme fodfæste i Rusland som i de fleste andre markeder – Kina undtaget. Yandex har en markedsandel på over 52 pct. blandt russisk sprogede søgemaskiner på internet.

Med 7.500 medarbejdere er Yandex i dag Ruslands største civile teknologi virksomhed. Koncernen er bl.a. noteret på den amerikanske Nasdaq børs.

Yandex.Station kommer til salg her til sommer til priser fra 9.990 rubler – det er ca. 1.150 kroner. Vi får den næppe at se i danske butikker. For ligesom flere tilsvarende højttalere fra Kina er nyheden primært skabt for at dække efterspørgslen i et eget land – og holde amerikanerne ude….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Findes der et liv uden Facebook?