Hver fjerde tablet er en iPad

Landsretsdom går imod pirat jægere

Hos teleselskabet Telia kalder man det ”en sejr for danske telekunder.” Telenor siger, at dette er en vigtig sejr for vores ret til at beskytte vores kunders data.”

Hvad de to teleselskaber taler om?

En dom her til formiddag fra Østre Landsret i København. Den siger præcist det modsatte af, hvad Retten på Frederiksberg tidligere har afsagt: Teleselskaber behøver ikke udlevere personlige oplysninger om deres kunder til f.eks. advokatfirmaer, der jager online pirater, som de mistænker for at have kopieret og streamet film og musik ulovligt fra internet.

Både Telia og Telenor har ført sagen, fordi de to teleselskaber vil beskytte deres millioner af danske forbrugere mod at blive misbrugt af skrupelløse advokater.

Danske teleselskaber skal kun udlevere person informationer til politiet og mod dommerkendelse, når der er mistanke om ulovlige downloads af film, musik osv.

Ifølge Telenor har de pågældende advokat firmaer gjort det til en kommerciel forretning af opkræve person informationer hos teleselskaberne og efterfølgende udstede bøder til folk, der mistænkes for ulovlig download af f.eks. film.

Telias administrerende direktør Morten Bentzen fortæller, at teleselskaberne i Danmark er forpligtet til at logge og opbevare rigtigt mange personlige oplysninger om deres kunder:

”Det er et meget stort ansvar, som vi tager meget seriøst i Telia. Vi udleverer kun data om vores kunder til politiet. Og kun, hvis der foreligger en dommer kendelse,” understreger Morten Bentzen.

Hos Telenor udtaler juridisk direktør Mette Eistrøm Krüger:

“Dette er en vigtig sejr for vores ret til at beskytte vores kunders data. I Telenor værner vi om vores kunders data og tillid. Derfor har det været os magtpåliggende, at vi ikke kan blive pålagt, nærmest per automatik at udlevere stakkevis af persondata om vores kunder. Blot for at understøtte nogle private aktører, der er drevet af kommercielle interesse.”

Teleselskabernes databaser indeholder mange informationer, som advokatfirmaer gerne vil have adgang til for at udstede bøder til folk, de mistænker for online pirateri.

Det er første gang, at det danske retssystem har taget stilling til, om borgernes retssikkerhed eller filmselskabers kommercielle interesser vægter højest. Dommen er derfor principielt vigtig.

Flere advokatfirmaer er begyndt at sende breve til folk, hvori de får besked på at betale erstatning for ulovlig streaming. Det er netop via folks ip-adresser, at advokatfirmaerne kan identificere ”sortseerne”.

Telia og Telenor fik anmodning om at udlevere 4.000 ip-adresser, men nægtede og gik i stedet rettens vej. Teleselskaberne mente, at borgernes retssikkerhed ville blive krænket, hvis de gav oplysninger om deres kunder videre til advokatfirmaer.

I oktober sidste år slog byretten på Frederiksberg fast, at teleselskaberne skulle udlevere kundeoplysninger til advokater, som repræsenterer rettighedshaverne af det pågældende indhold.

Nu har næste instans – Landsretten – så afsagt den præcist modsatte dom. Spørgsmålet er så, om den vil blive forsøgt prøvet ved Højesteret af den tabende part….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hver fjerde tablet er en iPad