Der skal mere farve på lyden

Daisy tager tøjet af iPhones

Det er næppe nogen hemmelighed, at moderne smartphones langt hen ad vejen bliver fremstillet af robotter. Det samme gør biler jo i dag. Kun de mest sarte elektroniske komponenter bliver stadig sat i af små kinesiske hænder.

Men hvad sker der den modsatte vej. Når en smartphone skal kasseres, skilles ad og de kostbare metaller indeni sendes til genbrug?

Hos Apple foregår det også med en robot. Den hedder Daisy og kan håndtere ni forskellige iPhone modeller. Hver time skiller Daisy op til 200 telefoner ad. Det er tre i minuttet.

Daisy robotten kan skille tre iPhones ad i minuttet. Løsdelene falder ned på en roterende tallerken og fordeles herfra i forskellige kurve og spande..

Den nye robot kan tage skærmglas af, skrue skruer, vride og klipse enkeltdele af – og så sortere komponenterne i forskellige æsker og spande. Hele processen foregår fuldautomatisk, og Daisys ”øjne” finder selv ud af, hvilken gammel iPhone den skal arbejde med.

Apple har netop afsløret de første fotos og en video af Daisy forud for den internationale Earth Day. Samtidig har Apple offentliggjort sin årlige miljø-rapport – og robotten er et fin reklame for genbrug og beskyttelse af klodens værdifulde ressourcer.

Apple forsøger nemlig at genbruge så mange dele af sine computere, tablets og mobiltelefoner som muligt. De indeholder nemlig ikke kun aluminium, plastik, glas og kisel (silicon), men også små mængder af f.eks guld, sølv, kobber, jern, kobolt osv.

Daisy robotten kan genkende ni forskellige iPhone modeller og skille dem ad på 20 sekunder.

Daisy er anden generation af Apples genbrugs-robotter. Hendes forgænger hed Liam. Han var også dygtig og faktisk hurtigere end sin storesøster. Til gengæld kunne Liam kun skille én bestemt iPhone model ad, mens Daisy klarer ni. Og apropos genbrug – så er Daisy langt hen ad vejen bygget af dele fra Liam.

Apple har naturligvis regnet på, hvor effektiv Daisy er til at genbruge gamle iPhones. For hver 100.000 telefoner kan robotten hente:

  • 900 kg aluminium
  • 0,97 kg guld
  • 7,5 kg sølv
  • 11 kg sjældne ”rare earth” grundstoffer
  • 93 kg tungsten
  • 710 kg kobber
  • 0,10 kg palladium
  • 770 kg kobolt
  • 1,8 kg tantal

Listen er kopieret direkte fra Apples netop offentliggjorte “2018 Environmental Responsibility Report”.

Apple har ikke kun en enkelt Daisy, men en mindre hærskare af robotter i sit genbrugs-center.

I forbindelse med rapporten fortæller Apple også, at man vil donere

Den fortæller Apple også, at man vil donere et beløb for hver iPhone, der købes via apple.com eller en af Apples egne butikker frem til den 30. april. Apple oplyser dog ikke, hvor stort et beløb.

Hvis alle smartphone fabrikanter gjorde det samme og organiseret sørgede for indsamling og genbrug af gamle telefoner, ville en lille del af vores globale ressource problem måske være løst….

Her er nogle af de komponenter, som Daisy kan adskille en iPhone i. Nogle kan genskabes direkte, mens andre må igennem en mere kompliceret genbrugs-proces.

Daisy robotten kan skille op til 200 iPhones ad i timen

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Der skal mere farve på lyden