Tilliden falder til sociale medier

Brug din håndflade til at åbne pc’en

Kodeord er forældede og for lette at knække. Fingeraftryk er efterhånden også gammeldags. Ansigts-genkendelse er aktuel, og det samme er iris-skanning, hvor folk identificeres ved hjælp af deres øjne.

Nu ser håndflader ud til at blive det næste. Eller rettere skanning af blodårerne i menneskers hænder. Lidt som en elektronisk og digital version af spåkonernes håndlæsning.

Blot giver den nye teknologi, som Microsoft og japanske Fujitsu samarbejder om, ikke en antydning og fremtiden og et menneskes skæbne. Til gengæld er blodårernes placering i håndfladen mindst lige så individuel og personlig som fingeraftrykket eller mønstret i øjets regnbue hinde.

Fujitsu har arbejdet med ”palm vein scanning” i over ti år. Men det er først nu, at teknikken er så udviklet, at den kan gå i masseproduktion.

Sammen med Microsoft vil Fujitsu bygge skannere til pc’er og ikke mindst laptops, hvor de f.eks. kan anbringes som en del af pegefeltet neden for tastaturet. Vil man åbne sin computer, holder man så blot sin håndflade i et kort øjeblik over pegefeltet eller en lille firkant nede til højre på laptoppen – og skanneren afgør, om personens hånd kan genkendes eller ej.

Microsoft vil bruge åre-genkendelsen som en del af Windows Hello, der er en sikkerheds-funktion, man kan få til Windows 10 styresystemet. I dag kan man logge ind via Hello med enten fingeraftryk eller ansigts-genkendelse, der styres af små kameraer omkring skærmen.

Fujitsu lover, at firmaets åre-skannere er meget præcise og hurtige. De fylder ikke mere end et lille frimærke, og de vil spare pc-brugerne for at indtaste kodeord eller pinkoder. Den rigtige håndflade, og det går direkte ind i Windows.

Teknologien arbejder med et hurtigt stød af infrarøde stråler, der sendes op i håndfladen fra pc’en. Strålerne kastes tilbage i et mønster, der fastlægges af, om de har ramt blodårer eller ej. Resultatet er et landkort af håndfladens indre, hvor årerne er vist som sorte linier.

Blodårerne i et menneskes håndflade er lige så individuelt som fingeraftryk eller mønstret i øjets iris.

I praksis er det de-oxideret hæmoglobin i blodårerne, som viser sig på det infrarøde billede. Hæmoglobin er et protein i de røde blodlegemer, som transporterer ilt fra lungerne og ud i kroppens væv.

 

Da dette foregår ved hjælp af en dynamisk pumpning, vil hackere ikke kunne kopiere rytme og billede. Heller ikke hvis de huggede hånden af en person.

Den nye teknologi kaldes for PalmSecure, og den anvendes allerede af en række firmaer som adgangskontrol for deres ansatte. Fujitsus U7x7 og U937 laptops også købes i Danmpg ark med ”palm vein sensor.”

Med den hastighed, som først fingeraftryks skannere og nu ansigts-genkendelse har spredt sig ud, varer det nok ikke længe, inden blodåre-kontrol også bliver mere almindelig sådan generelt set….

Fujitsu tilbyder håndflade skannere til flere af sine avancerede Lifebook laptops. På billedet er det U757 modellen med kraftig Intel Core i7 processor og 15,6 tommers skærm.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tilliden falder til sociale medier