Nu får gamerne en egen assistent

Slut med diabetikeres ”blodbad”

Med de stadig flere mennesker, som får konstateret diabetes, er der behov for at finde nye og anderledes behandlings metoder end det klassiske stik i fingeren.

Apple og flere andre smartphone fabrikanter pusler med armbånd, der kan aflæse blodsukker niveauet ved at sende bittesmå stråler mod huden og måle reflektionen fra dem.

Spørgsmålet er, hvor langt denne teknologi er i praksis – og om lægevidenskaben mener, at den er præcis nok til at kunne blive betragtet som en del af en patients overvågning.

Praktisk og handy er den i hvert fald, for man går med sit måle-apparat på sig og kan lade urets computer ”stikke” med lys på forud fastsatte tidspunkter, som patienten ikke selv behøver at huske hen over dagen. Derefter registreres værdien automatisk og sendes via en smartphone til en app eller database, som lægen har adgang til via internet.

Hvis de koreanske kontaktlinser bliver en succes, kan dette syn snart vøre en saga blott hos alverdens sukkersyge.

Forskere fra Sydkorea går nu en anden vej, som Google også har været inde i tidligere. Nemlig at bruge patientens øje til at aflæse blodsukker niveauet.

Koreanerne har udviklet en fleksibel kontaktlinse, der løbende viser blodsukkeret som en tændt eller slukket lille LED lampe i hjørnet af linsen. Man kan selv bestemme, om lyset skal tændes, når sukker-niveauet bevæger sig over et kritisk niveau, man på forhånd har bestemt – eller omvendt.

Lige nu kan kontaktlinsen kun vise tænd eller sluk, men koreanerne regner med at have en ny version klar om et år, hvor lyset kan skifte mellem forskellige farver – f.eks. grønt for ok niveau, gult for lidt højt eller rødt, når patienten skal tage medicin, sprøjte sig osv.

Koreanerne er langt fra de første, der vil gå øjets vej til at aflæse menneskers blodsukker tilstand. Forskellen er blot, at den nye linse kan bygges med styrke i – og altså kan bruges til at se bedre. Desuden er linsen er fleksibel, fuldstændig gennemsigtig og indeholder ingen synlig elektronik.

Sådan fungerer den nye kontaktlinse, der kan måle blodsukkeret hos bæreren. (Illustration Jang-Ung Park/UNIST/Science Advances )

Kontaktlinsen får tilført strøm trådløst og genererer et slags LED display i mikro-format, når den er i brug. Diabetes patienten kan bære sukker-måleren fuldstændig som en normalt soft kontaktlinse.

De nye linser arbejder diskret, uden at patienten skal gøre andet end kigge sig i spejlet for at se, hvad den lille farvede prik i kontaktlinsen viser. Blod er ikke nødvendigt. Linsen aflæser blodsukker niveau direkte på øjets iris.

Den store udfordring for de koreanske forskere er lige nu at sikre en stabil tilførsel af trådløs strøm. Den må jo ikke være særlig stærk, så den skader det sarte øje. Lige nu er løsningen at indbygge et batteri i et sæt briller, man tager på med regelmæssige mellemrum for at sikre, at diabetes kontaktlinsen fungerer.

Koreanerne håber at have de første linser klar til salg i løbet af et år eller to. Markedsføring over hele verden vil dog nok tage fire-fem år….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu får gamerne en egen assistent