En klassiker bliver genfødt

Er Facebook kun en god ting?

Det var nok ikke lige fra den kant, at vi regnede med at høre indrømmelser. Og slet ikke fra Facebook, der mere eller mindre har opfundet begrebet sociale medier og i dag er suverænt størst med over to milliarder brugere.

Men Facebook er blevet voksen. Måske mest klart illustreret i sin grundlægger og topchef Mark Zuckerberg, der er blevet gift, har fået to børn og i dag bruger milliarder af kroner på velgørende formål.

Den mere voksne holdning til den globale feber, man selv har været med til at sprede, kom frem i fredags. Da udsendte nemlig sit nyeste indlæg i sin serie af ”Hard Questions” blogs – og dets indhold vil nok overraske en del mennesker.

Facebook siger nemlig ikke længere, at sociale medier udelukkende er en god ting. De kan også have en negativ og skadelig virkning, hvis man ikke bruger dem rigtigt.

Sociale medier beskyldes ofte for at gøre folk deprimerede. Facebooks forskere har måske en forklaring.

Sociale medier er gode, hvis man bruger dem til at holde kontakt med andre mennesker og selv deltager i online dialogen. Omvendt kan sociale medier have en dårlig indflydelse på folk, hvis de sidder i timevis og blot kigger passivt på, hvad andre skriver og gør.

Problemet har med selvbekræftelse og misundelse at gøre. Ikke uventet viser en Facebook undersøgelse, at dem, der kiggede på deres egen profil og indlæg, fik større selvtillid og selvbekræftelse. Det modsatte var tilfældet med dem, der udelukkende kiggede på andres profiler.

En anden analyse skulle vise, at unge, der kun besøgte Facebook i 10 minutter om dagen for at se, hvad andre skrev, typisk var i dårligere humør om aftenen end dem, som brugte det sociale medie mere aktivt i længere tid, var i kontakt med venner osv.

Tilsvarende skal folk, der sendte og modtog flere beskeder og indlæg på deres tidslinie, opleve en bedre social støtte og accept – og de havde færre følelser af ensomhed og depression.

Sociale medier betyder i dag så meget i mange folks liv at det er nødvendigt med viden om, hvordan folk reagerer på den rent psykisk.

Til orientering besøgte en gennemsnitlig bruger Facebook i 50 minutter om dagen eller brugte en af Facebooks app. Tallet er fra 2016, og det er næppe faldet i mellemtiden.

I blog-indlægget citerer Facebook både egne og eksterne undersøgelser. Erfaringerne herfra vil Facebook bruge i forbedringer og kommende nye versioner af sine sociale medier. Ud over Facebook selv ejer Facebook også Instagram, WhatsApp og Messenger.

”Vi har ansat psykologer, sociologer og andre videnskabsfolk med indsigt i sociale mønstre og adfærd. Desuden arbejder vi tæt sammen med lærere og forskere for bedre at kunne forstå vores brugeres trivsel og velbefindende. Vi vil have, at Facebook skal bidrage på en positiv måde,” skriver Facebooks forskningschef David Ginsberg og forskeren Moira Burke i blog-indlægget.

De fremhæver samtidig nye Facebook funktioner som anti-selvmords værktøjerne, en bedre nyhedsstrøm eller den nye Snooze feature, hvor man kan udelukke venner og kontakter for en kort periode som f.eks. en måned, når man er trætte af dem.

De to Facebook forskere erkender, at de slet ikke har svar på alle spørgsmål. Men med den stadig vigtigere rolle, som sociale medier spiller i samfundet og mange menneskers liv, vil de gerne være med til at skabe en diskussion uden fordomme. Med tiden vil der komme mere viden, som Facebook gerne vil dele ud af….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En klassiker bliver genfødt