Hvis Millenium Falcon var en bil

Californien advarer mod mobiler

Nu har vi gennem årtier fået at vide, at det skader hjernen at gå med mobiltelefonen ved hovedet i timevis om dagen.

Den slags historier er typisk kommet frem i de danske aviser om sommeren, hvor der ikke var meget andet at skrive om. I den såkaldte agurketid.

Som regel blev alarmerne om den livsfarlige stråling fra telefonerne lige så hurtigt slået til jorden igen, når telefon-fabrikanterne fik lavet analyser af risikoen – og de var meget små.

Regeringen i verdens femte største økonomi Californien tager nu sagen – eller rettere mobilen – i egen hånd.

Årsagen er, at mobilens stråling kan være skyld i både cancer og mænds manglende evne til at forplante sig. Åbenbart er det nu det nederste hoved, der er det mest udsatte. Ikke længere det hoved,, der sidder øverst på kroppen – som tidligere.

De californiske sundheds-myndigheder CDPH) beder samtidig sine indbyggere om at undgå at bruge mobiltelefoner, medmindre det er strengt nødvendigt.

Den advarsel får amerikanerne dog næppe særligt mange til at følge, for hvordan skal folk så kunne tjekke emails, sms og social media opdateringer hele tiden. Og billeder til Instagram, Facebook og Snapchat skal jo også tages i rigelige mængder.

Så lyder det straks lidt mere fornuftigt, når de californiske sundheds-freaks advarer om at bruge smartphones under forhold, hvor modtagelsen er dårlig. Her vil mobilen arbejde ekstra hårdt for at finde et signal og dermed stråle kraftigere end normalt.

Dr. Karen Smith, der er direktør i California Departement of Public Health forklarer:

”Vi ved, at simple regler som at holde mobilen ud af bukselommen eller at fjerne dem fra sengen om natten vil nedsætte risikoen for stråleskader hos både børn og voksne. Derfor udsender vi nu disse regler og advarsler.”

Hun indrømmer dog samtidig, at der er delte meninger hos videnskaben om, hvor farlige smartphones er at bruge. Havde der været et klart bevis på, at mobilens stråling giver hjerneskade eller nedsætter fertiliteten, ville telefonerne nok være forbudt for mange år siden.

”Mange mennesker har først fået deres smartphone i de seneste fem-seks år, så derfor har vi ikke mange undersøgelser – endnu – af de langtrækkende skader. Vi ser imidlertid tingene i et større perspektiv og vil hellere forebygge end reparere,” siger Dr. Karen Smith.

Californien nøjes med at advare om mulige skader ved mobiltelefoner. Den amerikanske delstat forbyder dem ikke. Det ville også være drastisk i et område, der bl.a. huser Silicon Valley med Apple, HP, Facebook og Google med Android….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvis Millenium Falcon var en bil