Tag jule (s)elfies og vær med i verdens største sneboldkamp

SMS’en er fyldt 25 år

Engang imellem føler man sig lidt gammel. F.eks, når man opdager, at det allerede er 10 år siden, at Apple lancerede sin første iPhone. Eller at det er 20 år siden, at man var med til at sende Facebooks forløber på nettet – den hed www.sprunch.com – eller at det er 35 år siden, man for første gang sad for en IBM PC. Eller – som i dag – at SMS har 25 års fødselsdag.

For de fleste danskere er SMS noget helt dagligdags. Noget, man har gjort i årevis. De små korte meddelelser er en del af vores liv. Men tænk – det var helt tilbage den 3. december 1992, at det første Short Message Service blev sendt ud.

Indholdet af den første SMS lød meget passende til årstiden ”Merry Christmas”. Den blev sendt af den britiske software ingeniør Neil Papworth på Vodafones mobilnet i England.

Den første officielle sms blev sendt i England for 25 år siden og modtaget på en Orbitel 901 mobiltelefon som denne.

Dengang kunne mobiltelefoner ikke sende tekster, så Papworth indtastede ordene på en computer og sendte den til en Orbitel 901 mobil. Den stod hos Vodafones direktør Richard Jarvis, der var til julefest med sin kolleger.

Om historien er fuldt korrekt, ved jeg ikke, men den er god og illustrerer de tekniske muligheder (eller mangel på samme), som man havde for 25 år siden. Uanset hvad var en ny kommunikationsform født.

På det tidspunkt havde teleselskaber og myndigheder diskuteret udvidelser af det dengang nye GSM mobilnet gennem over 10 år – uden at blive enige. En af dem skulle være, at man kunne sende korte tekst meddelelser til hinanden. Først 128 bytes lange og senere de 160 karakterer, som en SMS må indeholde i dag.

SMS fik dog først sit rigtige gennembrud i 1999, da teleselskaberne indførte en fælles GSM standard på tværs af deres mobilnet. Inden da kunne en abonnent hos Telia f.eks. ikke sende en sms til en modtager hos TDC.

Det var på mobiltelefoner som denne, at sms fik sit store folkelige gennembrud omkring årtusindeskiftet.

Omkring årtusindeskiftet blev SMS hvermands-eje. Det skete i takt med mobiltelefonernes udbredelse hos private – og den var især drevet af teenagere, der elskede at skrive små budskaber til hinanden.

I dag er teenagerne stadig den største brugergruppe, selvom de bruger sms langt mindre end bare for få år siden. Nu står Facebook, Instagram og Snapchat i mindst lige så høj kurs.

Da sms var på sit højeste, blev der sendt knap 6,5 milliarder af dem på et halvt år – alene i Danmark. Det var i 2009. Syv år senere var tallet faldet til det have – knap 3,1 milliarder i andet halvår af 2016. Nyere tal er ikke offentliggjort.

Til sammenligning leverer Facebooks WhatsApp næsten 55 milliarder meddelelser om dagen – dog på verdensplan. Dertil skal lægges andre messaging programmer som Apples iMessage, Facebook Messenger, Googles Hangouts, Snapchat og Twitter.

Mange mennesker har trænet sig op, så de kan skrive uhyggelig hurtigt på et lille sms tastatur på mobiltelefonen.

Sidstnævnte er i øvrigt en kopi af sms på en computer og sociale medier. Twitters begrænsning på 140 karakterer pr. meddelelelse, som nu er ophævet, var planket direkte fra sms.

For tre år siden havde danske medier travlt med at forudsige, at nu ville sms dø. Det var lige tidligt nok. For sms lever stadig i bedste velgående – og i dag er brugererne alle aldersgrupper.

Til lykke med fødselsdagen….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tag jule (s)elfies og vær med i verdens største sneboldkamp