Apples grundlægger i 1 til 6

Vores nætter bliver lysere

Hvis I oplever det, som om nattehimlen er blevet lysere i den senere tid, kan det selvfølgelig skyldes, at nordlyset trænger længere sydpå end normalt.

Mere sandsynligt er det dog, at I har opdaget et andet fænomen over Vesteuropa eller Nordamerika. Udbredelsen af kunstigt lys udendørs – altså elektriske lamper, lysskilte og projektører – er nemlig vokset med 10 pct. siden 2012.

Det kan man tydeligst se, når man sidder i et fly, der svæver over Europa, men allerbedst fra en satellit eller et rumskib.

Det er ad den vej, at det tyske forsknings center for geo-videnskab (GFZ) i Potsdam ved Berlin har kunnet konstatere, at vi tænder for meget mere lys udendørs end tidligere. Det gælder både private hjem, virksomheder og i det offentlige rum.

Mere præcist er himlen over Vesteuropa og USA blevet 2,2 pct. lysere om året i de seneste fire år.

Ifølge den tyske analyse er der ret store forskelle fra land til land, når det gælder en oplyst himmel. Spanien, Holland, Italien og USA har den stærkeste lys-intensitet, og i mange af disse landes storbyer ser man næsten ikke den mørke nattehimmel ved midnat.

Forskerne har også kunnet konstatere, at der er en nøje sammenhæng mellem landes lys og deres rigdom. Således er flere lande i Afrika, Sydamerika og Asien blevet mere og mere ”oplyste” i takt med, at deres brutto-national-produkt (BNP) er steget.

Helt omvendt i lande som Syrien og Yemen, der er ramt af borgerkrige. De forfalder ikke kun i mørke, når det gælder håber og udsigter for fremtiden. De slukker også udendørs belysningen meget markant.

Lys-specialisterne i Berlin analyserede gennem fem år data fra satellitten Suomi-VPP, der er  udstyret med Visible Infrared Imaging Radiometers (VIIRS). De består bl.a. af kameraer, der er specielt designet til at optage billeder om natten.

Udviklingen imod lysere nætter er i virkeligheden nok endnu stærkere. Satellitten kan nemlig kan ikke fange såkaldt blåt lys, der kommer fra LED-pærer. Det lys kan det menneskelige øje godt opfatte, og man ser det mere og mere anvendt til både reklameskilte, billygter og gadelamper. De havde orange lys tidligere, men er i dag i mange vestlige lande udskiftet med strømbespande LED-pærer.

De tyske resultater har fået andre forskere til at åbne øjnene og straks advare om, at den forandrede døgnrytme med lys i 24 timer kan gøre skade på både natur og mennesker.

Hvor stor en stress-faktor, kunstigt lys kan have, ved ingen. Forskning i lys om natten er et forholdsvis nyt område. Spørgsmålet hænger derfor i luften, om levende organismer på jorden kan vænne sig til den nye døgnrytme hurtigt eller måske aldrig….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Apples grundlægger i 1 til 6