Er computerspil farlige?

Sonys Aibo vender tilbage

For 18 år siden lancerede Sony verdens indtil videre mest udbredte hjemme-robot – den lille kunstige hund Aibo.

Den blev en kæmpe-succes. Måske mest i opmærksomhed og omtaler end i reelle salgstal. På dét tidspunkt omkring årtusindeskiftet forstod det store publikum endnu ikke rigtigt mulighederne i kunstig intelligens og brugen af robotter i boligen. Det var jo mange år før robot-støvsugeren og -plæneklipperen.

I over 10 år efter Aibos har ellers så idérige Sony været forbløffende in-aktive med hensyn til nye charmerende robotter. Formentlig fordi Sony har haft finansielle problemer og bl.a. solgt sin laptop division fra.

Alt imens måtte Sony se flere af sine store konkurrenter i Japan have travlt med at markedsføre den slags nyheder – f.eks. Panasonic en  menneskelignende ”hjælper” til lufthavne eller Sharp en smartphone i robot klæder.

Men måske Sony har ventet på det helt rigtige tidspunkt at vende tilbage på. Det kan sagtens være nu, hvor personlige digitale systemer som Amazon Alexa, Apple Siri eller Google Assistant for alvor har fået tag i markederne.

Den sædvanligvis meget vel-orienterede japanske nyhedstjeneste Nikkei rapporterer i hvert fald, at Sony er tæt på at re-lancere Aibo vovsen. Den skal være den første af en hel serie nye robotter, der skal hjælpe med at løse opgaver og gøremål i hjemmet og på kontoret.

Fremtidens Son Aibo robot kan styres ved hjælp af Amazons stemme-styrede Alexa Echo højttalere. På billedet er det Amazons Echo gadget med skærm i.

Fremfor at udvikle et eget nyt menneske-maskine interface vil Sony bruge Amazons Alexa, der er en kæmpe succes i lande som USA og England. Alexa er endnu ikke kommet officielt til Danmark.

Trofaste læsere af min Leifshows.dk blog vil vide, at Alexa anvender højttalere med mikrofon, der reagerer på kommandoer, som ejeren afgiver med deres stemme.

Via f.eks. Amazons Echo eller Googles Home højttalere kan man så styre f.eks. musikken, skifte kanal på tv, åbne garageporten, tjekke om baby sover, tænde mikrobølge ovnen, høre vejrudsigten eller bestille en flybillet.

Aibo var udstyret med sensorer, så den kunne finde rundt mellem stoleben og dørkarme. Desuden reagerede den med lyde og halelogren, når man klappede den blidt på hovedet.

I tilfældet Sony Aibo II kunne man vel forestille sig, at børn – både de små og de voksne – kunne beordre vovsen til at lege, tænde lamper, hente ting i køkkenet eller løbe ud til døren og gø truende, når nogen ringer på døren.

Sony har ikke offentliggjort en lancerings-dato for en ny robot-hund, men det varer nok ikke længe, hvis Sony vil have kommerciel glæde af den øjeblikkelige hype omkring stemme-styrede højttalere.

Ifølge Nikkei vil Sony åbne robottens software for tredjepart. Det vil sige, at andre er velkomne til at udvikle færdigheder og evner til Aibo, som Sony enten ikke selv har tænkt på eller har tid og penge til at lave selv….

Dygtige robot nørder programmerede bl.a. Aibo hunden til at deltage i fodboldkampe.

Selv med en alder på 18 år er Aibo stadig nuttet at se på.. Synes I ikke?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er computerspil farlige?