De fleste hører musik via Spotify

Goodbye til Windows mobiler

I de seneste par år har der ikke været meget liv i smartphones med Windows styresystemet på. Android dominerer markedet verdensmarkedet totalt med en andel på omkring 85 pct. Apples iOS halser efter med ca. 14 pct, og så bliver der ikke meget tilbage til Windows med 0,32 procent i september.

Det er meget langt fra de forventninger og ambitioner, som Microsoft luftede, da man i 2014 købte mobiltelefon divisionen ud af finske Nokia. Dermed fik Microsoft adgang til en serie egne Lumia smartphones, der måske kunne give Windows Mobile platformen det boost, der var udeblevet på grund af andre mobil-fabrikanters manglende interesse i at bruge Windows på deres produkter.

Microsoft forsøgte i en periode med at at købe sig til øget støtte. Flere af de store asiatiske fabrikanter inklusive Samsung, HTC og Huawei fik efter sigende milliarder af kroner tilført fra Microsoft, hvis de byggede smartphone modeller med Windows på.

For tre år siden havde Microsoft en Lumia telefon klar, hvor skærmen fylder hele fronten. Først tre år senere er det nye ramme-løse design blevet højeste mode hos Samsung, Apple Google, Essential og mange andre fabrikanter.

Der kom da også en stribe nye Windows mobiler, men de blev aldrig markedsført seriøst i f.eks. Europa og Danmark, hvor Microsofts Windows styresystem ellers var/er meget udbredt på laptops og desktop pc’er.

Introduktionen af Windows 10 i 2015 hjalp ikke spor, og Microsoft sluttede med selv at sælge telefonerne ved udgangen 2016. Siden har nogle få fabrikanter som f.eks. HP og Alcatel forsøgt at løfte Windows fanen en smule i markedet.

For 14 dage siden kom det første moralske dødsstød, da Microsofts legendariske grundlægger Bill Gates indrømmede på amerikansk tv, at han nu brugte en Android smartphone.

Det endelige dødsstød kom så i går. Da erklærede Microsofts corporate vice president Joe Belfiore, at det er helt slut med at producere hardware til Windows 10 Mobile. De indtil nu solgte enheder vil fortsat få updates til sikkerhed og fejl, men nye versioner og funktioner er det helt slut med. Punktum finale for Windows på mobiler.

Miicrosofts grundlægger og stor-aktionær Bill Gates bruger ikke længere selv en Windows telefon. Han har en Android mobil i lommen – uden dog at ville afsløre af hvilket fabrikat.

Samtidig meddelte HP, der var en af de meget få tilbageblevne Windows Mobile støtter, at de stopper med salget af de avancerende HP Elite x3 smartphones og tilbehør. Begrundelsen: ”Microsoft er ikke længere interesseret i hardware til  Windows 10 Mobile.”

I praksis betyder det vel, at virksomheder og organisationer, der bygger deres it-struktur på Windows fra server, over pc’er og laptops, til tablets og smartphones vil blive serviceret fortsat af Microsoft. Almindelige forbrugere vil til gengæld ikke se mere nyt i Windows mobiler.

Strategi-skiftet blev også demonstreret forleden ved meddelelelsen om, at Microsoft nu tilbyder sin Edge web-browser til iPhones og Android.

Desuden har Microsoft præsenteret Windows Launcher for Android, der skal integrere de to styresystemer med hinanden. Ved at trykke på en Android telefons Home knap kan man fortsætte med det arbejde på sin smartphone, som man sidder med på sin Windows pc. Det kan f.eks. være fotos eller dokumenter.

Microsoft Launcher will let you press your Android phone’s home button to continue what you were doing on your Windows 10 PC, like viewing photos or documents you were working on.

Nogle vil sikkert begræde dødsdommen, for både Microsofts Lumia telefoner og senere Windows mobiler fra andre fabrikanter havde kvaliteter, som først meget senere dukkede op hos Android eller Apple.

Allerede for seks-otte år siden havde Lumia smartphones fremragende kameraer, som f.eks. tyske Carl Zeiss udstyrede med objektiver og optikker. Desuden var Windows telefonerne først til at vise trådløse kombinationer med tastaturer i fuld størrelse, mus og store skærme. Selve mobilen fungerede her som pc.

Tilsyneladende er vi også gået glip af smartphones med rammeløse skærme længe før de er blevet moderigtige nu hos Samsung, Apple og mange andre. Microsoft havde en Lumia 425 i det nye design klar allerede i 2014, men sendte den aldrig på markedet….

Microsoft flytter nu sin populære Edge browser over på Android og iPhone.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De fleste hører musik via Spotify