Litauere er de mest fordrukne

Verdens bedste tastatur?

Hvis der var én ting, man altid kunne med de klassiske tastaturer på IBMs elektriske skrivemaskiner og de første IBM PC’er – så var det at skrive hurtigt og længe og uden særligt mange slåfejl.

IBM’s tastaturer fra for 30 år siden var ganske enkelt fremragende og på mange punkter bedre end de taster, vi udsættes for på desktops, laptops og løse keyboards i dag.

IBM’s Model F tastatur var måske det bedste af alle. Problemet er blot, at det kun blev fremstillet fra de tidlige 1980’ere, hvor IBM’S og dermed verdens første PC så dagens lys, og frem til omkring 1990.

Nu får det berømte tastatur imidlertid en genfødsel – og måske et reelt comeback. Ikke med IBM som afsender – verdens engang største computer producent er i dag primært software og konsulent ydelse – men via en privat hardware entusiast.

Amerikaneren Joe Strandberg har investeret 100.000 USD af sine egne sparepenge i projektet, der bl.a. involverer en kinesisk fabrikant. Her fremstilles det nye gamle Model F tastatur efter de oprindelige tegninger, specifikationer – og først og fremmest samme kvalitet.

Hemmeligheden i det mekaniske Model F keyboard ligger i en buet fjeder under hver tast, som IBM udviklede og fik patent på i forbindelse med IBM PC fra 1981. Den særlige ”switch” teknologi gjorde, at tasterne på samme tid var bløde at berøre og meget præcise at trykke ned.

I princippet er alle mekaniske tastaturer siden da – uanset fabrikat – kopier af IBM’s Model F. Blot har kun meget få opnået samme betjenings-komfort.

Måske det skyldes, at det oprindelige Model F havde høj kvalitet hele vejen igennem. Hvilket moderne tastatur vejer måske 2,5 kilo og har en solid ramme af stål?

Siden informationerne om Strandbergs ny-klassiske tastatur er sluppet ud på nettet, kan den gode mand ikke være i fred for interessenter, der gerne vil købe et eksemplar.

Strandberg har derfor besluttet at stoppe for bestillinger den 31. juli, så fabrikken i Kina kan følge – og folk ikke skal vente alt for længe på deres super-komfortable tastatur.

Priserne begynder ved 325 USD (ca. 2.150 kroner) for rammen alene. Et sæt taster koster 29 USD (ca. 190  kroner) og kan bestilles i både amerikansk layout og i lokale landes – formentlig også dansk med vores æ, ø og å. Man kan vælge mellem taster i sort eller de oprindelige lysegrå.

Hvis man ikke når at bestille inden den 31. juli, vil produktionen blive genoptaget næste år. Ventetiden fra bestilling til modtagelse er to til tre måneder….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Litauere er de mest fordrukne