Berømte Sega spil er nu gratis

Robotten luger dit ukrudt

Tænke sig, at det allerede er 15 år siden, at robot støvsugeren gjorde sit indtog. Så gammel er Roomba, der siden har fået adgang til utallige hjem og mindre kontorer, hvor den tøffer rundt og renser gulve.

Roomba har nu fået en halv-søster (eller er det en bror?), der trækker robot teknologien udendørs. Her lever Tertill i havebedene, hvor den automatisk opdager ukrudt og fjerner det irriterende skridt.

Tertill er skabt af Joe Jones, der opfandt Roomba i 2002. Den nye robot sælges dog ikke via Roomba, men Franklin Robotics. Her har man hørt set for mange havefolk stå med røven i vejret og hovedet nede blandt de grønne planter – og klager over, at det er så besværligt at holde sine bede rene for ukrudt.

Tertill er grøn naturligvis – både i farver, funktion og fordi den klarer sig helt uden kemi. Den kører på batteri, som den kan oplade selv ved hjælp af sol-energi.  Alternativt kan man selvfølgelig putte robotten i en stikkontakt, hvor man kan hente grøn energi fra vindmøller.

Tertill tøffer hver dag sine runder i ejerens have, hvor sensorer på siden og undersiden af robotten holder øje med ukrudt og bevarings-værdige planter.

Robotten kan adskille dem fra hinanden ud fra den simple teori, at ukrudt vokser lavt og pæne planter i højden. Ergo bliver lave planter skåret bort, så snart de pipper op af jorden, mens blomster, stauder, bærbuske og grøntsager bliver ladt i fred.

Robotten har skråtstillede hjul, der sørger for, at den kan komme frem næsten overalt.

Franklin Robotics ved selvfølgelig godt, at der er mange undtagelser fra højde-reglen. Derfor følger der et antal fleksible ”kraver” med, som man sætter omkring planter, der skal bevares. Så kører Tertill udenom og klipper og luger i stedet ukrudtet ved siden af.

Tertills kniv er en roterende nylontråd, der skærer uønskede planter over helt nede ved jorden – lidt på samme måde som elektriske kantskærere til græsplænner.

Da robbten arbejder dagligt, får ukrudtet kun små chancer for at spire og vokse op igen, før robotten finder det og kaster sig over ”fjenden.”

Tertill kan køre i flere dage på en batteri-opladning. På solrige dage behøver robotten aldrig at blive sluttet til et elstik. Er der regn eller overskyet heller ikke meget oftere. Tertill justerer sig selv automatisk efter vejret: På grå dage kører den færre inspektions-runder og bruger mindre strøm.

Den smarte ukrudts-robot er udstyret med ekstremt skråtstillede hjul 4-hjuls træk og store hjul, så den ikke kører fast i blød jord eller i mudder. Mindre skråninger klarer Tertill også uden problemer.

Robotten kender ”sin” have, hvor den må arbejde, ved en ganske simpel metode: Man indhegner den med grænser, der skal være mindst seks centimeter høje. Lad det være et havegærde af træer, mursten på højkant eller noget tredje.

Hvis man vil beskytte planter mod Tertills knive, putter man en lille krave omkring dem.

Bumper Tertill ind i noget, der er så højt, ændrer den automatisk retning. Det er jo ikke sikkert, at naboerne ville være begejstrede for at få besøg af robotten, når de ikke har givet deres yndlings-planter kraver på.

Ukrudts-robotten måler 21 centimeter i diameter, 12 cm i højden og vejer 1,1 kilo. Den kan styres trådløst via Bluetooth fra en smartphone og en medfølgende app.

Interesserede kan i øjeblikket forudbestille et eksemplar af Tertill via Kickstarter. Med i pakken følger et antal plantekraver og nogle ekstra ”skære-klinger” i form af nylon-snører. Prisen er 249 USD eller knap 1.700 kroner….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Berømte Sega spil er nu gratis