Vækkeuret ryster dig vågen

Se tiden med en Soyuz raket

Når folk taler rumfart, dominerer emner fra amerikanske NASA eller til nøds denu europæiske Ariane raket fra ESA. Meget mere sjældent snakker folk om russiske raketter og rumskibe. L

Det er synd, for russerne har jo ofte været foran amerikanerne og har gennem tiden afleveret et flot bidrag til både den civile og militære rumfart.

Den russiske Soyuz raket var den første til at sende en satellit i omløb om jorden. Den første der sendte et menneske ud i verdensrummet. Og den er i dag den eneste raket, der stadig sender astronauter og videnskabsfolk til ISS rumstationen 386 kilometer over os.

Den lille schweiziske urfabrik Werenbach sørger nu for, at mange flere af os kan blive mindet om Soyuz’ bedrifter gennem historien ved at kigge på vores håndled.

De nye Space Watch armbåndsure er nemlig enten helt, delvist eller indeholder blot nogle enkelte dele, der stammer fra en brugt Soyuz raket.

For et år siden rejste en gruppe medarbejdere fra til den russiske ”rum-banegård” i Kazakstan og købte resterne af et første rakettrin fra en Soyuz, der netop havde sendt en satellit op i kredsløb om jorden.

Det ædle metalskrot blev transporteret til Schweiz, hvor det så gennem mange uger blev skåret op og fordelt på de forskellige elementer, som udgør et armbåndsur.

Resultatet er et meget klassisk ur. Det er mekanisk hele vejen igennem og ikke spor digitalt eller trådløst. Til gengæld godt urmager håndværk og håndlavet.

Urene fås i flere modeller og kulører, hvor en hvid urskive f.eks. stammer fra Soyuz rakettens top. Det orange kommer fra afdækningen af raket motoren, sølvfarvede dele fra rakettens indre og de grå fra den nedre del af løfte-raketten.

Alle delene er forskellige og forskelligt slidt. Derfor er hver Werenbach ur unikt, og ingen andre på denne jord har et armbåndsur præcist som ens eget.

For at ingen skal være i tvivl, printer Werenbach på urskiven, hvilke dele fra Soyuz raketten der sidder i det pågældende ur.

Werenbach urene er vandtætte nede til 50 meters dybde og sikkert også solide nok til, at de kunne komme med en astronaut eller en kosmonaut på en tur ud i verdensrummet.

Det mest overraskende er nok, at Werenbach ure ikke er specielt dyre. De kan købes til priser fra 545 schweizer franc eller godt 3.700 kroner….

Werenbach tog først til Rusland og købte resterne af en brugt Soyuz rumraket.

Raketten blev derefter skåret op i smådele, der kunne bruges i et nyt armbåndsur.

På urskiven i hvert Werenbach ur står angivet, fra hvilken del af Soyuz raketten dens materialer stammer fra.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vækkeuret ryster dig vågen