En ”outlaw” blandt giganter

Her er Microsofts nye Windows 10 S

Windows 10 S er navnet, men det kunne lige så godt være Windows Lite. Dét navn ville have forklaret mere om Microsofts nye styresystem end en ”sporty” S tilføjelse.

Det nye 10 S skal først og fremmest gøre det muligt at bygge billigere og mindre kraftige pc’er end i dag. Det normale Windows 10 kan nemlig være en ret tung oplevelse at trække for f.eks. mindre laptops.

Windows 10 S kan også betragtes som Microsofts svar på Googles Chrome OS, der især i USA er blevet populær til små bærbare.

Hvis man ikke lige ve’ det, er det svært at se det – en forskel på den almindelige Windows 10 og den nye letvægts udgave Windows 10 S.

De såkaldte Chromebooks er langt billigere end normale Windows laptops eller Apples MacBooks. Først og fremmest, fordi de klarer sig uden harddiske. Alle programmer hentes ned som apps fra internet.

Det har de amerikanske skoler opdaget, og derfor har Apple og pc-fabrikanter som HP eller Dell tabt store markedsandele i USA’s undervisnings sektor.

Windows 10 S skal vinde tabt terræn tilbage og give Google en direkte ”face-to-face” konkurrent.

I forbindelse med lancering af det nye ”slim line Windows” præsenterede Microsoft selv sin nye Surface laptop, mens HP og Acer annoncerede, at også de har Windows 10 S maskiner på bedding.

Hvis Windows 10 S ikke er præ-installeret på ens nye laptop, kan man downloade styresystem direkte fra Microsofts Windows Store. Her skal man også hente de forskellige apps, der kan køre på systemet.

Windows 10 S skal især bruges til små billige laptops.

Almindelige Windows programmer fungerer ikke på ”S”, medmindre de modificeres – og de vil så også kun kunne købes online hos Microsoft.

Ideen hos Microsoft er at skabe et nyt – og gerne stort – ”community” af Windows S brugere. De vil typisk være meget unge og derfor en vigtig målgruppe med fremtid i at vinde for Microsoft. Nuværende Windows 10 brugere er aldrende og lettere gråhårede.

En af de store fordele ved Windows 10 S i forhold til Chrome OS er, at den populære Microsoft Office pakke fås til det nye styresystem. Med langt de fleste funktioner, der kendes fra den tungere Windows 10 udgave.

Microsoft lover, at 10 S brugere vil få den fulde og gode Windows 10 oplevelse – plus et par ekstra fordele:

Således vil det kun tage 15 sekunder at starte computeren op. Alene dét kunne være et argument for at vælge en 10 S laptop, næste gang der skal købes bærbar.

I USA vil Microsoft især satse på undervisnings-sektoren med sit nye Windows 10 S styresystem.

I løbet af sommeren vil der komme en hel stribe Windows 10 S maskiner på markedet. De billigste formentlig til priser fra ca. 1.500 kroner.

Alle Windows 10 S computere kommer med et gratis abonnement til spillet ”Minecraft: Education Edition”.

Skulle man have lyst og behov til at køre sine sædvanlige Windows programmer på en S-laptop, kan det godt lade sig gøre at opgradere den til Windows 10 Pro mod merpris.

I så fald skal man dog nok ikke gøre det på billige Windows 10 S maskiner, fordi de ikke er kraftige nok til at håndtere klassiske og tunge programpakker.

Da vil det nok være en bedre idé straks at springe til f.eks. Microsofts egen Surface Laptop. Den koster ganske vist fra 8.999 kroner,   men indeholder en kraftig intel i5 eller i7 processor….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En ”outlaw” blandt giganter