Pas på lyden, når du taster pinkoden

Vi spiser og drikker plastik

Det er ikke kun fisk og andre havdyr, der sluger en masse affalds-plastik, der flyder rundt i vores vandløb, søer og oceaner. Nye analyser viser, at vi mennesker også har skræmmende store mængder små plastik partikler i vores legemer.

Et gennemsnitligt mennesker spiser, drikker og indånder mellem 74.000 og 121.000 små stykker mikro-plastik om året. Det svarer til 200 og  330 om dagen, viser den netop offentliggjorte ?Human Consumption of Microplastics? rapport, som American Chemical Society (ACS) har lavet.

Den største kilde til plastik partikler i vores krop er vandflasker. Op til 94 bittesmå stykker pr. liter løsner sig fra flasker, glas og krus. Øl i plastik kommer ind på andenpladsen med 31 partikler pr. liter.

Hvad der måske er mest foruroligende ? og meget sværere at undgå ? er kilden på tredjepladsen. Det er den luft, vi indånder, To analyser fra Frankrig og Tyrkiet afslører, at den rummer i gennemsnit 9,80 mikro-plastik partikler pr. kubikmeter.

(Infografik: Statista.com)

 

For at sætte det lidt i perspektiv, indånder et menneske på mellem 31 og 51 år i snit 16 kubikmeter luft om dagen. Det oplyser USA?s miljø-ministerium EPA.

ACS har også sammenlignet risikoen mellem at drikke vand af flaske og fra hanen. De mennesker, der kun drikker postevand, får kun skyllet 4.000 plastik partikler om året ned i deres krop.

American Chemical Society har samlet informationer fra 26 forskellige analyser og ud fra dem kalkuleret den gennemsnitlige mængde mikro-plastik, som man kan finde i populære føde- og drikkevarer.

ACS gør opmærksom på, at plastik-mængderne varierer meget fra land til land. Organisationen har dog behandlet informationerne med en vis skepsis og undersøgt informationerne grundigt. Derfor er de oplyste værdier underdrevet i forhold til virkeligheden omkring os?.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pas på lyden, når du taster pinkoden