Her er hundens nye bedste ven

Grøn te kan bruges som batteri

Diskussionen om, hvorvidt de populære Li-ion batterier er farlige og miljø-svinske, løber uafbrudt. Kritikken er sikkert rigtig, men problemet er, at vi i øjeblikket ikke har andre materialer at lave batterier af i stor målestok.

Fremover kan batteri problemet løses på en meget naturlig måde. Tag en kop te og brug det som batteri.

Det er ikke en joke, for indiske videnskabsmænd har faktisk udviklet et batteri, der er lavet af ekstrakt fra grøn te. Batterierne kan genoplades, og prototyperne har lige nu kapacitet til at køre en smartwatch eller et fitness armbånd. Senere kommer mere kraftige typer til smartphones – og måske engang i fremtiden vil vores elbiler køre med te i tanken i stedet for benzin eller diesel.

Skal vi i fremtiden høste batterier i en plantage som denne te-mark på Sri Lanka?

Hemmeligheden ligger i såkaldte polyfenoler, der er en ingrediens i grøn te. Da de kommer som pulver eller i flydende form, kan batterier designes i alle mulige former. Langt mere fleksible end de hårde batterier, vi kender i dag.

Forskerne på Indiens Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) har succes med at lægge polymer gel i en ekstrakt af grøn te, som trækker polyfenoler ind. Derefter forvandles polyfenolerne til en sølv-nitrat opløsning, der fungerer som en slags lager for strømmen.

Når man så tilføjer små mængder guld og ethylen dioxid, kan væsken både tage energi til sig og afgive strøm gradvist. Ligesom et almindeligt batteri.

Det kunne lyde som et uddrag fra ”den lille kemiker” eller en tegneserie om en skør opfinder, men nej:

Forskere har opdaget, at jordbær indeholder polyfenoler, der kan bruges til at lave batterier af.

De indiske forskere har i praksis vist, at deres te-batterier kan levere 2.715 watt eller 22 watt-timer pr. kilo. Det er nok til at trække et antal LED-pærer, en hjerte monitor eller et Bluetooth modul til en smartphone. Effekten holder stadig efter 100 ganges opladning uden at miste kræfter.

Ideen med at skabe energi af naturlige og miljørigtige materialer ikke ny. F.eks. har hollandske studenter bygget en elbil, der drives af såkaldte bio-composite materialer.

Tilsvarende har laboratorier i USA udviklet batterier, der kan opløses i vand. Et stort fremskridt i forhold til nutidens batterier, der indeholder en masse gift og kemi.

Endelig har polyfoner udvundet af jordbær været brugt til at skabe sodavandsis, der ikke smelter så hurtigt som nu. Isene har en slags integreret fryse-enhed, der drives af et batteri af materialer fra naturen.

Fagre nye verden….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er hundens nye bedste ven