En lund med solcelle træer

Huawei gør comeback

(Foto: Huawei)

(Opdateret) Det er snart to år siden, at Huawei sidst præsenterede nye smartphones i sin Mate topklasse serie.

Det skyldes dels, at Kina slår meget hårdt ned på selv få Corona tilfælde og lukket hele fabrikker eller storbyer.

Dels, at Huawei fortsat er hårdt ramt af USA’s embargo. Den betyder bl.a, at Huawei ikke må producere egne 5G telefoner.

Desuden er Huawei smartphones udelukket fra den ”ægte” Android og må klare sig uden originale bestsellere som Facebook, YouTube, Google maps, Instagram og i Danmark også NemID og MitID apps.

Det har naturligvis betydet, at Huawei har trukket sig mere eller mindre ud af de europæiske markeder, men nu måske er på vej tilbage igen.

Det iPhone lignende indhak i toppen af skærmen indeholder bl.a. to separate selfie-kameraer, hvoraf det ene er en vidvinkel til gruppe-billeder. (Foto: Huawei)

Med sit Harmony OS styresystem har Huawei nemlig et stort udvalg af apps, der kan erstatte de fleste Android titler.

Desuden har Huawei tilsyneladende fundet en smart omvej omkring 5G-forbudet:

Selve telefonerne indeholder kun 4G. Men så kan man senere i efteråret købe covers med 5G i, som Huawei ikke selv har produceret. Derfor er coverne (formentlig) ikke omfattet af embargoen.

Det er spændende at se, om Huawei vil benytte anledningen til at vende seriøst tilbage på det danske marked. Her var Huawei længe det tredje-største mærke efter Apple og Samsung. I en kort periode landede Huawei sågar på andenpladsen.

På den netop overståede IFA 2022 elektronik-udstilling i Berlin viste Huawei bl.a. nye Nova smartphones i den populære mellemklasse.

Huawei Mate 50 Pro har et 6,74 tommers OLED display, der kan vise 2.700 gange 1.220 punkter. Skærmen opdaterer billedet 120 gange i sekundet – Hz. (Foto: Huawei)

Meget mere interessant er dog den nye Mate 50 topmobil, der netop er præsenteret på Huaweis hjemmebane i Kina.

Huawei Mate 50 har nemlig rigeligt med power til at konkurrere direkte med f.eks. Samsung Galaxy S23, OnePlus 10T, Motorola Edge 30 eller iPhone 14 Pro.

På nogle punkter overgår Mate 50 sågar sine konkurrenter. Det er først og fremmest på kameraerne, der også i tidligere tider var Huaweis helt store force.

Huaweis hovedkamera på 50 megapixel skal således være verdens første, der har en fuldt variabel blænde. Det sker i seks trin mellem f:1.4 og f:4.0. Det er noget, som seriøse fotografer vil elske.

Hovedkameraet har desuden optisk stabilisering, en 10-kanals multi-spektral sensor og den seneste nye autofokus med laser.

Huawei Mate 50 er den første mobiltelefon i verden, hvor kameraets blænde kan varieres i seks trin. (Foto: Huawei)

På Mate 50 Pro modellen er der tre kameraer på ryggen, hvor teleobjektivet er på usædvanligt flotte 64 megapixel. Det skal sikre en zoom på 200 gange, hvilket må være en rekord på smartphones.

På fronten har Mate 50 en iPhone-lignende “notch”. Hos Huawei rummer indhakket i toppen af skærmen to selfie-kameraer på 13 megapixel, hvoraf det ene også fungerer som en 3D sensor til ansigts-genkendelse.

Hvad der er mere spændende er, at de to kameraer på fronten kan skifte automatisk mellem normale selfies og vidvinkel til wefies med flere personer på.

Desuden har objektiverne i selfie-skyderne have så høj kvalitet, at de kan optage 4K video med 60 billeder i sekundet. Dertil kommer, at de må være rigtig gode til videomøder.

Processoren i de tre dyreste varianter – Mate 50, Mate 50 Pro og Mate 50 Porsche Design – er Qualcomms seneste Snapdragon 8+ 1 gen, der sidder i de fleste topklasse Android telefoner nu om dage. Hos Huawei dog kun med 4G – hos alle andre 5G.

Dertil kommer så en billig-udgave – Mate 50E – hvor Huawei har nøjedes med en mellemklasse Snapdragon 778G motor for at holde prisen nede.

Ligesom Apples nye iPhone 14 kan Huawei Mate 50 Pro kommunikere direkte via satellitter. (Foto: Huawei)

Huawei praler med, at Mate 50 er meget solid og holdbar af at være en smartphone i topklasse, hvor mobilerne som regel er ret sarte.

Mate 50 er således udstyret med Huaweis hjemme-udviklede Kunlun Glass, der kan tåle 10 gange mere end Cornings udbredte Gorilla glas.

Hvad 10 gange menes rent konkret, undlader Huawei at fortælle. Dog får vi at vide, at glasset er det første i verden, som har fået fem stjerner i drop-tests hos den ansete schweiziske afprøvnings-anstalt SGS.

Mate 50 klarer et dyk på seks meter uden at skulle pakkes ind i en særlig emballage. Det er vist nok verdens første smartphone, der kan det.

Huawei Mate 50 er derfor ikke kun vand- og støvtæt efter de skrappe IP68 regler, som bl.a. foreskriver, at mobilen ikke drukner af at falde 1,5 meter under vand.

Endelig sørger Huawei for, at den nye iPhone 14 ikke er den eneste mobiltelefon, som kan kommunikere direkte med en satellit.

Dette anonyme cover rummer en egen radiochip, der sikrer, at en Huawei Mate 50 kan arbejde med 5G – ikke kun med 4G. (Foto: Gizchina / Weibo)

Mate 50 benytter de kinesiske Beidou satellitter, som telefonen kan udveksle f.eks. sms-meddelelser med.

Desuden kan satellitterne hjælp Mate 50 med geografiske informationer, hvis man ikke har et brugbart mobilnet.

Ved at linke flere satellitter med hinanden kan Mate 50 sågar sende et præcist landkort over brugerends rute, som redningsfolk kan bruge til at finde en langt ude i vildnisset.

Til sidst skal nævnes, at Huawei Mate 50 Pro kommer med et 4.700 mAh batteri. Det kan lades op med 66 watt via kabel, 50 watt trådløst og sende 5 watt videre trådløst til f.eks. en smartwatch eller et sæt øretelefoner.

På det kinesiske marked kan Huawei Mate 50 og Mate 50 Pro bestilles til priser på 4.999 og 6.799 yuan, hvilket direkte oversat svarer til 5.650 og 7.700 danske kroner.

Som nævnt tidligere i artiklen ved jeg ikke, om de nye Huawei super-telefoner lander i Danmark. De ville være spændende nye udspil i et marked, der domineres af iPhone og Samsung.

(Foto: Weibo)

Vil USA igen åbne for Huawei?
SIDSTE – USA er tilsyneladende på vej til at løfte sine forbud mod Huawei til at købe amerikansk teknologi, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Det kunne i sidste ende betyde, at Huawei igen kan få adgang til 5G processorer fra f.eks. Qualcomm, så firmaets telefoner igen kan konkurrere direkte med f.eks. Samsung, OnePlus, Vivo, Sony eller Apple.

En ophævelse af embargoen, der blev indført i 2019, vil også betyde, at Huawei har adgang til det originale Android, og populære apps fra f.eks. Google og Meta kan køre på telefonerne igen.

Ifølge Bloomberg vil det amerikanske handels-ministerium imidlertid opsætte en række skrappe krav, som embargo-ramte fabrikanter som Huawei og ZTE skal overholde.

I sidste ende vil en amerikansk lempning også betyde, at Huawei kan vende tilbage til markedet for 5G mobilnet til vestlige teleselskaber.

På grund af USA’s forbud blev Huawei bandlyst fra mobilnettene i de fleste europæiske lande – inklusive de danske.

Her var man bange for, at Huaweis tætte forhold til regeringen i Beijing betød, at kineserne brugte mobilnettene til spionage….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En lund med solcelle træer