Bose med personlig lyd

Grammofon på en ny måde

(Foto: Eun seok Go)

For 30-40 år siden, da vinylplader stadig dominerede den musikalske verden, kunne man finde mange spændende design af de tilhørende grammofoner.

De fleste var naturligvis vandrette og med remdrift, men så kom direct-drive pladespillerne fra ikke mindst Technics, ligesom de mere ekstra-vagante købte grammofoner, der stod på højkant.

Nu, hvor “rigtige” grammofon-plader igen er trendy, popper forslag til lidt anderledes pladespillere op igen. Måske når de aldrig i produktion, men ideerne i dem er i hvert fald sjove og spændende.

Det gælder f.eks. for denne lodrette pladespiller, der er skabt af den unge sydkoreanske designer Eun seok Go. Sådan en ville jeg da godt have stående i min stue eller soveværelse.

(Foto: Eun seok Go)

Koreaneren har formået at forbinde klassisk analoge linier med moderne digitale ditto. Derfor vil hans Vertical Turntable vel kunne tiltale alle generationer musik-elskere. Også dem, der aldrig har hørt music fra andet end streaming på deres mobiltelefon.

Det digitale element i denne nye pladespiller kommer ikke kun fra USB-stik og trådløs fjernstyring fra en app på mobiltelefonen.

I stedet for en konventionel pick-up med diamant-nål, der skraber lyden ud af vinylpladens fysiske riller, vil Eun seok Go en optisk.

Den kan i princippet minde om den måde, som cd- og dvd-plader bliver aflæst på. Laseren og den bagved liggende kunstige intelligens er dog mere kompleks, fordi de undervejs skal konvertere det analoge signal til moderne digitalt.

(Foto: Eun seok Go)

Den optiske pick-up har samtidig mindst én stor fordel mere: Den kan ikke ridse vinylpladen, og den er ikke følsom over for stød eller skub. I princippet vil man kunne bruge nyheden som en bærbar pladespiller.

Den mulighed har den koreanske designer selvfølgelig også forudset. Derfor har han indbygget både forstærker og højttaler i sit koncept – plus et bærehåndtag, der kan klappes ud i toppen.

Så fungerer Vertical Turntable som et komplet musik-anlæg i sig selv – ligesom fortidens rejse-grammofoner.

En meget smart detalje er også, at Eun seok Go lader et digital kamera genkende pladens label og derefter søger efter et billede af pladecoveret på internet.

(Foto: Eun seok Go)

 

På den måde kan man ikke kun se et foto af coveret på pladespillerens store display på fronten. Man får også informationer om kunstneren, antal numre på skiven, titel på det aktuelle nummer, spilletid, resterende spilletid osv. Præcist som på en dvd-afspiller.

Eneste store ulempe ved Vertical Turntable er, at Eun seok Go endnu ikke har fundet en fabrikant, der har turdet kaste sig ud i en storproduktion.

I Sydkorea har man da ellers både Samsung og LG, der begge er aktive i både computere, mobiler og højttalere.

En lettere genial grammofon kunne også pynte på deres produkt-sortiment og måske åbne døren til et nyt og endnu større publikum….

Vertical Turntable har både de klassiske stik til kabler og moderne trådløs kommunikation via Bluetooth og Wi-Fi. (Foto: Eun seok Go)

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bose med personlig lyd