Dansk vellyd i ørerne

EU vil forlænge mobilers liv

(Foto: Adrienn / Pexels)

Det er ikke længe siden, at EU tvang igennem, at USB-C stik skal være standard på alle små  elektriske apparater. Lige fra hårtørrere over mobiltelefoner til tablets, laptops og trådløse højttalere.

Ideen er, at alle skal kunne bruge de samme oplade-blokke på kryds og tværs af mærker og modeller.

På den måde håber EU at skære antallet af kasserede ladeblokke på Europas lossepladser betydeligt ned.

EU-dekretet går i særlig grad ud over Apple og en række fabrikanter af billige gadges ude i Fjernøsten. Android telefoner har allerede USB-C stik som standard.

Apple vil heller ikke være begejstret for det næste elektronik-udspil fra EU – og det vil de fleste andre smartphone fabrikanter heller ikke.

Ifølge engelske ”Financial Times” vil EU denne gang forlænge levetiden på mobiltelefoner og tablets ved at gøre dem meget mere service-venlige i dag.

EU håber med sine nye regler at forlænge livstiden for alle smartphones og tablets. (Foto: Nubia Navarro / Pexels)

Rent konkret skal fabrikanterne sørge for, at i hvert fald 15 vigtige komponenter i deres produkter skal kunne købes i fem år efter lanceringen.

I dag bliver mange af løsdelene i en smartphone allerede forældede efter et år eller to og kan derfor ikke skaffes som reservedele længere.

Det andet element i det nye EU-forslag er endnu mere interessant. Det kræver nemlig af fabrikanterne, at de skal gøre deres telefoner så service-venlige, at forbrugerne selv kan udskifte dem.

De skal ikke længere betale formuer hos en autoriseret reparatør for at få monteret et nyt batteri, display, ladeblokke, bagplade eller små skuffer til SIM- og hukommelses-kort.

Dertil kommer, at EU vil forlænge batteriernes levetid. De skal fremover kunne lades fuldt op mindst 500 gange, før deres kræfter falder til 83 procent af deres oprindelige kapacitet.

EU vil også påvirke software med sine nye forslag. Således skal smartphone fabrikanter garantere, at telefonerne får sikkerheds-opdateringer fem år efter, at salget af dem pågældende model er stoppet.

Apple har accepteret i USA, at forbrugerne selv kan udskifte batterierne i nogle iPhone modeller. (Foto: Apple)

I dag har fabrikanterne travlt med at fortælle, at deres nye mobiler f.eks. får sikkerheds-opdateringer to-tre år frem i tiden fra købs-datoen.

Desuden garanterer nogle, at mobilerne vil være kompatible med to nye generationer Android – altså typisk to år – før de bliver forældet. Også Apples ældre iPhones glider ud af det automatiske iOS opgraderings-system efter nogle år-

Endelig vil EU kræve, at alle nye smartphones og tablets skal  udstyres med en label, der ikke kun informerer tydeligt om strømforbrug og batteriets forventede levetid.

Mærkaten skal også afsløre, hvor vand- og støvsikkert apparatet er – og om det kan tåle at falde på gulvet uden at gå i stykker.

Det er noget af en mundfuld, som fabrikanter af smartphones og tablets skal sluge. Nogle af dem oplyser allerede om nogle af de ønskede data, men de følger ikke en generel standard, hvor man kan sammenligne specifikationer. Det er, hvad EU ønsker.

Det nye EU forslag går nok ikke så relativt glat igennem som USB-C vedtagelsen, som selv Apple ser ud til at acceptere. Udsigten til ikke længere at kunne sælges iPhones og iPads i Europa er trods alt for truende.

Apple er begyndt at udstyre sine nye produkter med USB-C stik i stedet for sin egen Lightning-standard, men telefonerne får det nok først i 2024, når iPhone 16 kommer på gaden.

I juni gennemførte EU, at alle ladeblokke og små el-apparater fremover skal bruge USB-C stik, så man kan bruge samme lader på kryds og tværs. (Foto: Ready Made / Pexels)

EU har tydeligvis ladet sig inspirere af den øjeblikkelige trend i USA, hvor forbruger-organisationer har gennemtrumfet, at brugerne selv skal kunne køre originale reservedele tyil smartphones og f.eks. udskifte batteri og bagplade. Både Samsung, Google og Apple er hoppet med på bølgen.

I går præsenterede Nokia så et nyt Circular abonnement, hvor brugerne bliver belønnet for at beholde deres mobiltelefon længere. Samtidig introducerede Nokia sin hidtil grønneste smartphone – X30 5G – hvor mange dele er lavet af genbrugt plastik og aluminium.

EU har dog også helt konkrete målinger at støtte sig til:

Hvis man f.eks. forlænger levetiden på mobiltelefoner i Europa med fem år, svarer det i CO2 belastning til at tage fem millioner benzin- og diesel-biler af vejene.

Desuden skal dét at bygge mobiler og tablets mere holdbare og genbrugelige kunne spare energi-forbruget under produktionen og den senere anvendelse med en tredjedel.

Fabrikanterne har selvfølgelig svaret igen på EU’s forslag gennem deres branche-organisation Digital Europe

Fabrikanterne er jo bange for at det i forvejen faldende salg af smartphones vil styrtdykke, når publikum ikke længere køber en ny model hvert år.

Desuden vil kravet om, at reservedele skal være til rådighed i fem år, kræve en øget produktion – og dermed også risikoen for en overproduktion af plastik-dele….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dansk vellyd i ørerne