Nu studerer vi elpriser

200 MP kamera på vej til mobilen

Edge 30 Ultra. (Foto: Motorola)

Når Apple den 7. september lancerer generation 14 af sine smartphones, sker det formentlig med klart forbedrede kameraer på iPhone 14 Pro og 14 Pro Max. Begge vil få billed-sensorer på 48 megapixel.

Det vil helt sikkert være fedt for iPhone-fans, men vil næppe få rivalerne i Android-lejren til at løfte et øjenbryn.

De er nemlig nået meget længere med deres kameraer, hvor de mest imponerende har hele 200 megapixel til at opfange lys og motiver.

Apples største konkurrent – Samsung – kommer med sine egen-udviklede Isocell HP1 kameraer i Galaxy S23 til januar eller februar næste år.

Samsung bygger selv den 200 megapixel billedsensor, der bliver centrum i næste generation Galaxy S23 telefoner fra januar eller februar. (Foto: Samsung)

Inden da åbner Motorola ballet med sin Motorola Edge 30 Ultra, som har officiel verdens-premiere to dage efter Apples iPhone lancering –  nemlig den 9. september.

Motorola har allerede lanceret en X30 Pro model på det kinesiske marked, som indeholder Samsungs ISOCELL HP1 kamera. Den nye Edge er den internationale version af denne telefon.

Lidt senere på efteråret, men stadig før Samsung selv, dukker også Xiaomi op med en mobil med super-kameraet ombord. Den skal formentlig hedde Xiaomi 12T Pro.

Dermed er startskuddet lydt for et kapløb om stadig mere højt-opløsende billed-sensorer på mobiltelefoner. Fra efteråret og næste år bliver det nok det vigtigste salgs-argument for smartphones i de dyrere prisklasser.

Når Apple præsenterer sine nye iPhone 14 modeller, bliver det med 48 megapixel kameraer i de dyreste Pro versioner. (Foto: Apple)

Et lignende kapløb så vi også hos de klassiske fotokameraer for nogle år siden. Dengang viste praksis, at flere billedpunkter – pixels – ikke nødvendigvis betyder bedre billeder.

Det samme vil vi nok opleve på mobilerne, hvor den bagved liggende software og kunstige intelligens (AI) ofte betyder mindst lige så meget som linsernes kvalitet og billedsensorernes pixel-størrelse.

Derfor behøver iPhone-fans ikke nødvendigvis at ærgre sig på forhånd. Apple har altid være god til at skrive algoritmer til billedstyring, og de kan sagtens gøre underværker og få billeder til at se lige så gode ud som på objektiver, der i teorien burde være meget bedre.

Ifølge flere sydkoreanske medier er Samsung i øjeblikket ved at informere ”vigtige kamera partnere” om, at den næste generation Galaxy S telefoner vil indeholde et 200 megapixel kamera.

Til september bliver Motorola den første smartphone fabrikant på markedet, som kan levere 200 MP kameraer i sine topmobiler. (Foto: Motorola)

Det må betyde, at Samsung dropper den 108 megapixel billedsensor, der har siddet i topmobilerne Galaxy S20 Ultra, S21 Ultra og S22 Ultra i de senere år.

Samsung antyder også, at den 200 MP sensor, som kommer i Galaxy S23 Ultra, vil være en anderledes model end den, som sælges til bl.a. Motorola og Xiaomi dag.

Samsungs egen variant skal være forbedret på flere punkter – og ikke kun i software – så den differentierer sig fra rivalerne. Måske den sågar indeholder anden generation 200 MP sensor – HP2 eller HP3.

For både Samsung, Motorola og Xiaomi gælder, at deres kommende flagskibe vil være udstyret med Qualcomms seneste nye Snapdragon 8+ Gen 1 processor. Med hensyn til rå hastighed vil de tre altså ligge side om side.

Samsung vil erstatte sit nuværende 108 megapixel kamera i sine Galaxy S Ultra telefoner med et objektiv på 200 MP. (Foto: Samsung)

Som nævnt blænder Motorola op for sin nye super-mobil to dage efter Apple. Det bliver med en noget lavere pris end den nye iPhone 14 Pro Max og muligheden for at optage ægte 8K video med sit ISOCELL HP1 kamera. Det kan Apple ikke.

Motorola Edge 30 Ultra disker også op med en ultra-vidvinkel på 50 MP, der samtidig fungerer som makro-kamera til nær-optagelser. Det suppleres så af et tele-objektiv på 12 MP og to gange optisk forstørrelse.

På fronten sidder en selfie-skyder på hele 60 megapixel mod alle andres 16 eller 32 MP. Motorolas udspil kunne derfor godt være det bedste på markedet til selv-portrætter og videomøder.

Skærmen på den nye Motorola er på 6,7 tommer. Den har et fleksibelt OLED panel, der viser Full HD+ grafik og reagerer lynhurtigt med en 144 Hz billed-opdatering. Displayet kan vise 10-bit kulører og hele DCI-P3 farveskalaen.

Endelig kan nævnes, at Motorola Edge 30 Ultra får et batteri på 4.610 mAh, der kan lade op med mindst 125 watt via kabel. Bruger man trådløs opladning, foregår det med 50 watt….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu studerer vi elpriser