Når der skal spilles høøøøjt

CD-pladen fylder 40 år

(Foto: Bru-No / Pixabay)

For 40 år siden – den 17. august 1982 – trillede verdens første Compact Disc – et eksemplar af ABBA’s ”The Visitor” album – ud fra Philips’s nye cd-fabrik i Tyskland.

Dermed blev en ny æra i musik-industrien skudt i gang. Slut med de store og sarte LP-plader af vinyl og ind med en digital fremtid, der senere skulle blive til dvd’er i samme format.

CD’en var udviklet af Philips og Sony i fællesskab. Oprindeligt skulle den være 115 millimeter i diameter og med 60 minutters musik.

Siden blev den øget til 120 mm og 74 minutter, fordi man gerne ville have hele Beethovens 9. symfoni med på én skive. Sådan lyder legenden i hvert fald.

Helt digital var CD’en jo heller ikke. I hvert fald ikke sådan som vi tænker digitalt nu om dage.

(Infografik: Statista.com)

CD’en var stadig begrænset af et fysisk medie, hvor det meste musik i dag bliver sendt trådløst fra f.eks. en mobiltelefon.

Selvom alle kunstnere hurtigt udkom på CD, holdt den lille sølvskinnende skives stjernestatus faktisk ikke særligt længe:

Den blev først rigtig populær i 1990’erne og toppede omkring årtusinde-skiftet. Men allerede efter 2005 begyndte det at gå stejlt nedad igen. Først i 2021 oplevede cd’en en lille fremgang igen.

CD’en har heller ikke oplevet det meget omtalte comeback, som vinylpladen har fået i de senere år.

I dag er det ligefrem trendy blandt mange unge at lytte til LP’er. De er mere håndgribelige og synlige end streamet musik gennem luften.

For 40 år siden var ABBA’s ”The Visitor” den første CD-plade, der blev produceret i store antal. Foto: Mihalis Kuyucu / ResearchGate)

Ifølge den amerikanske musikbranche organisation RIAA er salget af CD-plader faldet med 95 procent siden 2000. Lige nu ligger det på niveau med 1986, hvor Whitney Houstons smukke debut-album ”Whitney” toppede hitlisterne.

CD-salget blev i første omgang ramt af fildeling og MP3-afspillere, der dukkede op i begyndelsen af dette årtusinde.

Salget var halveret i 2007, hvilket samtidig var året, hvor de første smartphones dukkede op på markedet. Kort efter kom de første streaming tjenester og bankede søm i CD-formatets ligkiste.

Som nævnt fik CD’erne en lille fremgang igen sidste år. Det skyldtes primært, at storsælgende artister som Adele, Taylor Swift og det sydkoreanske boyband BTS både lancerede nye og genudsendte ældre albums på CD.

Til lykke med den runde fødselsdag….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når der skal spilles høøøøjt