Radio-tavshed i København

Samsung folder sig ud – igen

Galaxy Z Flip4-. (Foto: Samsung)

Samsung er den eneste fabrikat, der har succes med foldbare smartphones. Ikke mindst i Danmark, hvor der sælges relativt flere klap-mobiler end i resten af Europa.

Alle andre producenter har enten droslet deres planer for klap-mobiler stærkt ned – Huawei f.eks – eller kæmper med at finde deres egen identitet i denne specielle del af telemarkedet (Motorola).

I dag har Samsung så præsenteret sin fjerde generation af foldbare smartphones. De er blevet meget stærkere og mere funktionelle at bruge, men billige bliver de nok aldrig.

Samsungs lille Galaxy Flip4 skal koste fra 8.700 kroner med 128 GB lager, mens storebror Galaxy Fold4 kan koste op til 17.000 kroner med 1 TB. Den billigste udgave med 256 GB lager skal man betale 14.000 kroner for.

Galaxy Z Flip4 folder på midten. (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy Z Flip4
Flip4 er helt klart den mest populære af Samsungs ”clam shells” – den engelske betegnelse for klapmobiler. Ikke kun på grund af sine lavere pris, men bestemt også fordi dens design er mest handy. Den står for 70 procent af salget.

Den nye Flip4 klappes fortsat sammen på midten og ligner sin forgænger fra sidste år ganske meget. Forskellene finder man mest indendørs og i nogle nye features, der udnytter designet optimalt.

Galaxy Flip4 kører først og fremmest med Qualcomms nyeste og stærkeste Snapdragon 8+ Gen 1 processor.

Den nye Galaxy Z Flip4 fås i op til 75 forskellige farve-kombinationer. (Foto: Samsung)

Desuden er batteriets kapacitet øget fra 3.300 til 3.700 mAh. Det er i virkeligheden vigtigere end den stærkere motor, for Flip3 havde nogle gange svært ved at køre en hel dag uden opladning undervejs.

Samtidig sørger Samsung for, at Flip4 kan lade hurtigere op end sin forgængere. Nu foregår det med 25 watt mod tidligere 15. I praksis betyder det, at man kan fylde batteriet halvt op på 30 minutter. Ikke imponerende, men en forbedring.

Flip4 har også trådløs opladning, og man kan bruge telefonen til at give strøm videre til andre mobiler, smart-ure eller øretelefoner. Hvis man da har energi nok, man kan undvære.

Uheldigvis skal man købe 25 watt ladeblokken som ekstra-udstyr, da Samsung – ligesom Apple – er holdt op med at lægge ladere gratis med i kassen.

Galaxy Z Flip4. (Foto: Samsung)

Flip4 har også trådløs opladning, og man kan bruge telefonen til at give strøm videre til andre mobiler, smart-ure eller øretelefoner. Hvis man da har energi nok, man kan undvære.

Samsung har forbedret hovedkameraet i Flip4. Det har samme 12 megapixel som forgængeren, men hvert billedpunkt (pixel) er større og derfor 65 procent mere lysfølsomt. Desuden har hovedlinsen fået et bredere synsfelt – 83 mod 78 grader.

Klap-mobilens kamera nummer to er en ultra vidvinkel på ligeledes 12 megapixel, mens selfie-billeder og video-møder håndteres af et 10 MP objektiv på fronten.

Den foldbare OLED skærm måler 6,7 tommer. Den har en Full HD+ opløsning på 2.640 gange 1.080 punkter og er med sin 120 Hz hurtige opdatering gjort meget bedre til spil og gaming. Ekstra skærmen på ydersiden er også en OLED type, men nøjes med 1,9 tommer i størrelse.

En af de smarte nye features er FlexCam, hvor man kun åbner telefonen delvist. Den giver mulighed for at tage gruppe-selfies og håndfrie videoer fra forskellige vinkler.

Tilmed har Samsung sørget for, at FlexCam er tilpasset populære sociale medier som Instagram, Facebook og WhatsApp. Det skal nok gøre den ekstra populær.

Samsung Galaxy Z Flip4 fås med 128, 256 og 512 GB lager. Telefonen kan man få i de fire standard kulører Bora Purple, Graphite sort, Pink Gold og Blue. Meget mere spændende bliver det, hvis man vil skræddersy Z Flip4 til sig selv:

Det gør man ved at klikke sig ind på Samsungs hjemmeside, hvor man kan vælge mellem 75 forskellige farve-kombinationer til Z Flip4´s bagside af glas og rammer omkring den.

Den form for fleksibilitet og alsidighed har jeg aldrig før set på nogen smartphone. Super initiativ.

Galaxy Z Fold4 folder på langs. (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy Z Fold4
Selvom den nye Samsung Galaxy Z Fold4 bruger samme Snapdragon processor som lillebror Z Flip4, er der tale om en langt mere avanceret smartphone. Samtidig er det noget større og tungere.

Fold4 er således den første mobil på markedet, der kommer med det særlige Android 12L styresystem. Det udnytter processoren bedre end det almindelige Android 12 og giver adgang til ægte multitasking. Desuden er 12L specielt udviklet til større displays som det på Fold4.

I udfoldet tilstand måler AMOLED hovedskærmen hele 7,6 tommer. Det vil sige, at man reelt set kan bruge Fold4 både som fornuftig tablet og som telefon.

Galaxy Z Fold4 kan bl.a. bruges med en S-Pen. (Foto: Samsung)

Skærmen er hurtig med 120 Hz opdatering i sekundet. Den fungerer med Samsungs S-Pen, og Samsung har sørget for, at bade Googles apps og Microsoft Office fungerer perfekt på Fold4.

Telefonen appellerer derfor både til professionelle brugere og til private, der er village til at tage mange penge op af lommen. I praksis er Fold4 nemlig den dyreste smartphone på det danske marked.

De høje ambitioner bekræftes af, at den store Samsung klaptelefon leveres med hele 12 GB RAM som standard. Dertil kommer et valg mellem 256 GB, 512 GB eller 1 TB lager. Det er lige så meget som på en pæn stor pc.

Endelig skal nævnes, at ZX Flop4 disker op med hele fem kameraer mod Flip4’s tre. Der skal jo være en forklaring på den markante prisforskel:

Hoved-kameraet er her et 50 megapixel objektiv, der suppleres af en 12 MP ultra vidvinkel på 12 MP og en tele på 10 MP.

På ydersiden sidder et 10 megapixel selfie-kamera og godt gemt på indersiden under displayet en ekstra selfie-skyder på beskedne 4 MP.

Til at give energi til hele herligheden har Samsung integreret et pænt stort batteri på 4.400 mAh. Det har hurtig opladning, så batteriet kan fyldes 50 procent op på en halv time. Ligesom hos ZFlip4 under forudsætning af, at man køber en 25 watt adapter ved siden af.

Både Z Flip4 og ZFold4 kan sagtens bruges i stærk regn eller i støvede omgivelser. Begge telefoner lever nemlig op til de skrappe IPX8 specifikationer.

Samsung Galaxy Z Flip4 og Fold4 lander i danske butikker den 26. august. De kan forudbestilles fra i dag den 10. august….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Radio-tavshed i København