Holland vil forbyde Chromebooks

Gamle cd’er bliver til bio-sensorer

(Foto: Binghampton University)

I dag er det nærmest en dødssynd at smide sine gamle vinylplader ud. De kunne jo være penge værd, og mange unge synes ligefrem, at det er trendy at eje en samling af LP’er, singles, maxier og EP’er.

Sådan er det ikke helt med vinylskivernes efterfølgere cd’er og DVD’er. De ligger i tonsvis I skuffer, skabe, kældre og lofter, fordi mange ikke rigtigt kan næppe at smide dem ud. De er jo trods alt en del af ens tidligere kulturliv.

Nu kunne det imidlertid se ud, som om cd’er kan bruges til noget fornuftigt eller ligefrem sundheds-fremmende.

Det meste af en cd består af plastik, men de indeholder også et tyndt lag af reflekterende folie. Den er enten lavet af aluminium eller guld.

Især dem med guldfolie kan i dag genbruges, eller rettere folien kan. Det viser New Yorks Binghamton University i en række videnskabelige forsøg.

(Foto: Binghampton University)

Forskerne her har nemlig opdaget, at guldfolien kan forvandles til bio-sensorer, som patienter bærer direkte på huden.

Sensorerne bruges typisk til at måle elektrisk aktivitet i bærerens hud og krop. Her kan de f.eks. måle iltniveau, laktose, glukose, pH værdier, hjerterytme og muskel-belastning. Sensoren sender så resultaterne til en app på mobiltelefonen via Bluetooth.

Ifølge forskerne varer hele genbrugs-processen mellem 20 og 30 minutter. Undervejs kan man bruge teknikker og skæremaskiner, der kan købes frit på markedet. Prisen er dog stadig ret høj – 1,50 dollars pr. sensor.

Projektet fra Binghamton University er beskrevet i detaljer i det videnskabelige magasin ”Nature Communications”….

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Holland vil forbyde Chromebooks